Metro
Metro Nieuws 14 aug 2018 / 08:14 uur

Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken

Delft gaat als eerste stad van Nederland het alcoholgebruik onder studenten aanpakken. Eerder dit jaar werd bekend dat de studentenstad het hoogste percentage zware drinkers binnen de regio Haaglanden heeft.

Cultuurverandering

Naar aanleiding daarvan stelde Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli voor de jeugd in het Renier de Graaf ziekenhuis, in het AD dat gemeenten zich meer bezig moeten houden met preventiemaatregelen.

Daar lijkt nu vorm aan gegeven te worden door de gemeente Delft, studentenverenigingen, de TU Delft, het Rode Kruis, en de stichting Jeugd en Alcohol. De samenwerking tussen deze partijen gaat zich richten op bewustwording, niet op sancties. Het doel is een cultuurverandering teweeg te brengen. Het zou voor studenten normaal moeten worden pas na hun 18e alcohol te gaan drinken.

Af en toe een biertje

Voor aanvang van het nieuwe collegejaar zullen eerstejaars studenten de do’s-and-dont’s wat betreft alcoholgebruik aangereikt krijgen. Daniel Houwling, ondertekenaar van de overeenkomst door studentenvereniging Sanctus Virgilius, denkt niet dat er op korte termijn minder gedronken gaat worden onder studenten. „Daar zal een lange periode voor nodig zijn. We richten ons nu op de eerstejaars die straks vanzelf ouderejaars worden, waardoor er langzaam een andere cultuur ontstaat. Daarnaast geldt: af en toe een biertje drinken moet natuurlijk kunnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken
Sluiten