Metro
Metro Nieuws 21 aug 2018 / 14:30 uur

Britse student verandert plots in multimiljonair

De Britse doctoraalstudent Harry Destecroix (31) hoeft zich de rest van zijn leven waarschijnlijk niet meer druk te maken over het saldo op zijn bankrekening: door de (zeer geslaagde) verkoop van zijn bedrijfje is hij opeens een paar miljoen euro rijker. Best een aangenaam einde van je studie, denken wij zo.

‘Simpel’ product?

Wat Harry precies ter verkoop heeft aangeboden ligt nét een stukje gecompliceerder dan het gemiddelde supermarktproduct, wat de enorme opbrengst daarmee niet per se onlogisch maakt. Zo zou de Brit er samen met zijn compagnons in geslaagd zijn om mogelijk een nieuw type insuline te ontwikkelen, wat een doorbraak zou betekenen in de behandeling van diabetes.

Doorbraak

Harry, die aan de universiteit van Bristol studeert, richtte het bedrijfje ‘Ziylo’ vier jaar geleden met een professor en een zakenman op. Het hoofddoel was om moleculen te ontwikkelen die synthetische glucose kunnen binden. Deze ontwikkeling is nauw verbonden met de ziekte diabetes, omdat patiënten met diabetes type 1 (en soms ook met type 2) zichzelf insuline moeten toedienen om het glucoseniveau in het bloed op peil te houden. Door de gevonden techniek van Harry en zijn collega’s kan er nu waarschijnlijk een specifiek type insuline gecreëerd worden dat zich aanpast aan het glucoseniveau van het bloed. Hierdoor wordt het risico op een te lage bloedsuikerspiegel bij patiënten drastisch lager. Een hele mooie ontwikkeling, dus.

Flinke buit

Harry heeft het bedrijf voor ongeveer 695 miljoen euro (!) verkocht aan het Deense farmabedrijf Novo Nordisk. Het is nu aan hen om aan de slag te gaan met de Ziylo-moleculen en de verwachte doorbraak écht te realiseren. Ondertussen kan Harry even uitrusten op een privé-eiland of twee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse student verandert plots in multimiljonair
Sluiten