Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Brech verzweeg zedenverleden voor Poolse scouting

Nadat zijn zedenverleden was uitgelekt, vertrok Jos Brech bij de Nederlandse scouts en meldde zich bij de scouts in Polen aan. De man die wordt gezocht in de zaak Nicky Verstappen vertelde in Polen niets over zijn zedenverleden en kon zo les blijven geven aan de Poolse padvinders. Vorig jaar zomer werd Brech nog gezien tijdens een kamp van de Poolse scoutingvereniging.

Goed contact

Ongeveer vijftien jaar geleden meldde Jos Brech zich bij de Polish Scouting and Guiding Association als ‘Joseph’, meldt RTL Nieuws. Volgens een leidinggevende van de Poolse scoutingvereniging heeft Brech sindsdien goed contact gehouden met de leiders en de kinderen van de groep. „Hij ging mee op kamp en deed mee aan andere activiteiten als buitenlandse padvinder.” De man zou ongeveer twee jaar in Krakau hebben gewoond.

Al die jaren wisten ze bij de vereniging niets over het zedenverleden van Brech, tot ze deze week hoorden dat hij wordt gezocht in verband met de dood van Nicky Verstappen. Omdat de vereniging hem al jaren kende, hadden ze hem formeel niet gecheckt. Brech had gezegd dat hij in Nederland leraar was en stond in Polen bekend als specialist op het gebied van survivaltechnieken.

Op kamp

In de herfst van 2017 nodigde de vereniging Brech nog uit om mee op kamp te gaan, maar die uitnodiging sloeg hij af. Sindsdien heeft de vereniging geen contact meer met hem gehad. Ze weten dan ook niet waar de man op dit moment is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.