Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 23 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

Alvast even hard gaan op Mysteryland!

Metro’s Iris sprong weer achterop bij Carina, een echte ‘classic’ en ging al even lekker hard op Mysteryland, dat dit weekend weer losgaat.

Q-dance stage, waar dit jaar geen doodshoofd als hoofddecoratie is… / Instagram Mysteryland_Official

25 kaarsjes

See you later in my gator, zei ze vorig jaar en ze blijkt een festivaldirecteur van haar woord. Ook dit jaar spring ik weer vol zin en met volle zon achterop en scheuren we hier in Haarlemmermeer over het festivalterrein in opbouw in de groene gator met het mooie getal 15. Al was 25 nóg mooier geweest, ,,we vieren dit jaar een kwart eeuw Mysteryland.”

‘Gekkenhuis’

Carina Kornfeind wrijft zich al verheugd in de handen. Figuurlijk dan, want als ze niet wordt gebeld met vragen over ‘hoeveel K’ er is voor verwarmde tenten en wie welke artiesten ophaalt komend weekend -,,het is totáál gekkenhuis nu”-, houdt ze beide handen aan het stuur en gaan we in volle vaart heuvel op en af, met de wind door de haren.

Nu nog rustig…

Stoer, maar geen tokkel

Wie jarig is, trakteert. Geen taart of snoepzakjes, wel ‘kleine verrassingsfeestjes binnen het grote festival’ en de comeback van hoogtepunten van afgelopen decennia, zoals Trance Energy. Voor wie écht hard wil gaan: met de nieuwe zipline roetsj je 50 km/u 400 meter naar beneden. Carina die een en al stoerheid uitstraalt, begint spontaan te gruwelen als ze naar de kabelbaan kijkt. ,,Iedereen probeert me op die tokkel te krijgen, maar ik ben een schijterd, hoor!” Zou je niet zeggen, als ze weer hard het gas intrapt met haar zwarte Dr. Martens, haar leren heuptas diagonaal omgehangen.

Dikke lol met 'moeder van de camping' Marjorie, ,,zij is ook echt een classic."

Classic

Onderweg highfives en kushandjes in de lucht van alle harde werkers die voorbij komen op allerlei denkbare vervoersmiddelen. De e-bike met tractor-achtige banden, de scooter, fiets, hijskraan… ,,Echt een classic,” knikt ze naar een aantal collega’s, haar manier om te zeggen dat iemand heel erg oké is.

Carina met Toet, die eigenlijk kaal is, en de radio is niet echt

ZIN

We scheuren verder en hoe meer ik zie en hoor, hoe groter de zin wordt in komend weekend waar ‘today is a gift’ heel tastbaar wordt, getuige het terrein dat eruit komt te zien als een groot speel-, rave- en feestparadijs. Vrouwen en vooral mannen met soms ontbloot bovenlichaam en bezwete spierballen buffelen dan ook in alle hoeken en gaten om alle zestien (exclusief de verrassings-) stages er tip top uit te laten zien voor de in totaal 130.000 bezoekers.

Opbouw Mainstage

Slaapmutsje

De sfeer zit er lekker in en iedereen steekt beide duimen en eventueel hun gereedschap de lucht in als je vraagt hoe het gaat. Al twee weken zijn ze dagelijks met zo’n 1000 man bezig met de opbouw en de Oostenrijkse Carina die bijna net zo rap en goed Nederlands praat als ze op haar gator rijdt, logeert deze weken in een hotel vlakbij. Hectische weken met veel aan haar kop, ,,maar elke avond een Warsteiner als slaapmutsje doet wonderen!”

Boze beer

Menno, Bart en Piet, ,,de samenwerking gaat als een geoliede machine." Op de plek waar tot vorig jaar de monsterbeer stond, maar die wordt vervangen door een spiegeltent (tot grote opluchting van Bart, die de beer maar chagrijnig vond..!)

,,Een parasol van 20 meter, een circustent, of…?” Op een ronde plek aan het water waar normaal gesproken altijd de opblaasbare beer van monsterformaat staat, willen ze dit jaar iets anders doen, in verband met de (natte) weersvoorspelling. En oké, ,,ook omdat die beer heel chagrijnig kijkt”, verklapt production-director Bart van Huijgevoort. Samen met tentexpert Menno Hoezee en Piet Koning die namens gemeente Haarlemmermeer checkt of alles veilig is, bekijken ze alles van nok tot steen en verzinnen ze oplossingen waar nodig. De samenwerking gaat als een geoliede machine, beamen ze allemaal. Menno heeft er ook zeker baat bij dat alles safe is, ,,m’n zoon komt hier zaterdag een feestje vieren!”

Bye bye Beer

Na wat belletjes, is een nieuwe invulling voor de idyllische ronde plek aan het water gevonden. Sorry monsterbeer, er komt een oudhollandse spiegeltent op jouw plekje. Bart is opgelucht, ,,ik heb hem nooit echt gemogen…”

Bye bye beer

Serieus leuk

Gedecideerd doet Carina een belletje. ,,We hebben een spiegeltent geregeld, een hele dikke, leuk toch? Ik wil een serieus geluidsysteem, dus niet maar twee speakerdozen, en een ernstig goed lichtplan.” Nu nog de line-up, maar dat komt helemaal goed, verzekert de daadkrachtige festivaldirecteur die bijna in extase raakt van woorden als ‘lastminute’ en ‘Mysteryland, we have a problem’, ,,want dan kunnen we dat met z’n allen weer op een serieus leuke manier oplossen.”

Op de camping

Volgende halte: de camping pal tegenover waar mensen letterlijk hun tent in kunnen rollen, of stuiteren. 17.500 feestneuzen uit alle windstreken komen hier een mini-vakantie vieren en omdat velen alleen komen, hebben ze de UNiCORNER bedacht, of de You and I-corner waar mensen elkaar voor het festival kunnen ontmoeten.

In de keuken begint en eindigt het

De dj-booth is een aanrecht, of het aanrecht is een dj-booth, of…

In de grote Keukentent waar de pre- en afterparty is voor de campinggasten (ergo: overal begint en eindigt het feestje tenslotte altijd in de keuken) is de dj-booth een mega-aanrecht en vice versa en hangen borden met spitsvondige teksten als ‘Pan Pot’ (naar de gelijknamige dj) en ‘Uit je bakplaat’.

Feestbeest van binnen

Ze heeft net nog een extra grote verwarmde tent besteld waar mensen kunnen opwarmen mochten ze natgeregend zijn en de douchetemperatuur gaat op maximaal, ,,we doen er alles aan om onze gasten te verwarmen.” Een thema heeft het geliefde festival nooit, ,,we willen dat iedereen zich welkom voelt”, maar ‘de partyanimal inside’ staat toch wel centraal. ,,We gaan er alles aan doen om die in iedereen los te laten.”

Mister Thunderdome himself bij zijn stage, ,,het ene vuistje is nog niet helemaal af."

Surprise!

Nog een laatste stop bij de immense hardstyle stage waar dit jaar het decoratieve doodshoofd als hoofddecoratie heeft plaatsgemaakt voor iets heel anders… ,,Nog niet verklappen, hoor, we houden van verrassingen hier!”

‘Ook een schone onderbroek’

Van techno tot hardstyle, van trance tot urban -en alles ertussenin-, de line-up is op beide dagen voor alle muziekliefhebbers eentje om hun vingers bij af te likken, om ze daarna hoog de lucht in te gooien. De artiesten komen uit alle werelddelen en hun rider (wensenlijstje) staat vol bijzondere verzoeken. Carina somt met een glimlach op: ‘natuurlijk dikke flessen champagne’, tandenborstel en -stokers, sokken in bepaalde kleuren en ‘zelfs een schone onderbroek’ (,,nee, ik kan niet zeggen voor wie!”), vochtig toiletpapier, ansichtkaarten met postzegels… Wat op haar rider zou staan? Zonder enige twijfel: Oostenrijks bier (niet uit blik) en een ‘serieuze geluidsinstallatie’, ,,ik ben niet zo moeilijk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.