Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

1 miljoen liter water naar Veluwe door vrijwilligers

Afgelopen weken brachten vrijwilligers 1 miljoen liter water naar natuurgebied de Veluwe. Volgens initiatiefnemer Peter van Milgen kwamen de dieren in het gebied water te kort.

Van Milgen zag vijf weken geleden een wild zwijn zoeken naar water. Hij vertelt aan de lokale nieuwssite Veluweland.nl, dat het dier ernstig verzwakt was. „Voor wilde zwijnen is het belangrijk dat ze in water kunnen rollen om af te koelen, omdat ze niet kunnen zweten.”

Heel bijzonder

Samen met Wildbeheereenheid Noord-West bedacht van Milgen een actieplan. Uiteindelijk vulden ze met behulp van vrachtwagens, waterwagens en watertanks meer dan honderd drinkplaatsen in het natuurgebied aan.

Foto: Peter van Milgen

„In het gebied rondom Nunspeet, Nijkerk, Harderwijk, Putten en Ermelo kunnen de zwijnen, herten en reeën weer heerlijk drinken en baden” aldus van Milgen. En de dieren lijken zeer in hun nopjes met het water. „Vanaf de tweede waterronde stond het wild al te wachten. Heel bijzonder.”

Het was hard nodig

Hij vervolgt dat er in de modderpoelen al een grote hoeveelheid wildsporen te zien is. „Dat betekent dat het wild er goed gebruik van maakt. Juist de zeugen, die volop kleine biggen hebben, hebben veel water nodig.”

Het water blijft ongeveer een week staan, daarna moeten de vrijwiligers opnieuw gaan rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.