Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat gaat er gebeuren als het écht lang droog blijft?

Het is het droogste jaar van deze eeuw volgens Weeronline, en dat blijft voorlopig nog wel zo. Er valt de komende twee weken nauwelijks neerslag en er is de afgelopen periode al zo goed als niks gevallen. De enige spatjes regen die er vielen, waren als een druppel op een gloeiend hete plaat. Welke gevolgen brengt dat met zich mee?

Water uit flessen

Volgens TrendWatcher Richard Lamb kan de hittegolf in Nederland de nodige problemen opleveren. De droogte gecombineerd met de hoge temperaturen, de vele zonuren en wind maakt dat de vochtigheid van lucht en bodem laag is. ”Wat je nu al een beetje begint te zien is het watertekort links en rechts. Allerlei boeren in sommige regio’s mogen hun gewassen niet meer met grondwater besproeien omdat anders het grondwater te laag wordt en we dadelijk met een drinkwater tekort kampen”, zegt Lamb. Drinkwater wordt namelijk voor 60 procent uit grondwater gehaald en voor het overige deel komt uit oppervlaktewater, waarvan het IJsselmeer, de Rijn en Maas de belangrijkste zijn.

Het is dan ook niet raar dat waterbedrijven oproepen om een beetje zuinig te zijn met het water uit de kraan. Een woordvoerder van de Vereniging van drinkwaterbedrijven, Vewin, liet eerder aan de Volkskrant weten dat een tekort voorlopig nog niet zo dichtbij is, maar dat het hoge watergebruik wel problemen kan geven met de waterdruk waardoor het water uit de kraan bruin kan gaan kleuren. Daarom wordt men opgeroepen om tussen 7 en 9 uur en tussen 18 en 22 uur het watergebruik te beperken, door bijvoorbeeld niet al te lang te douchen en niet massaal de tuinsproeier aan te zetten. ”Het is sowieso geen overbodige luxe om je drinkwater in flessen te kopen in de supermarkt”, zegt Lamb.

Foto: ANP

Tekort aan benzine

Een ander probleem dat de droogte met zich mee kan brengen volgens Lamb, is het tekort aan brandstoffen voor bijvoorbeeld benzinepompen. ”Vooral zelfbedieningspompen krijgen als het lang droog blijft minder benzine vanuit het nationale depot, omdat dat via het water aangeleverd wordt en het water in de rivier dan te laag kan worden om zwaar te vervoeren”, legt hij uit. Op dit moment is het waterpeil op de meeste plekken nog niet al te zorgwekkend, alleen voor de Rijn geldt code geel. Lamb stelt: ”Als het waterpeil door de droogte echt zo laag wordt dat vrachtverkeer bijna niet meer mogelijk is, is de kans groot dat het brandstoftekort wel een probleem wordt.”

Een ander risico van de droogte is dat de dijken kunnen uitdrogen en daardoor verzwakken met eventueel een dijkdoorbraak tot gevolg. Ook neemt de kans op bos- en duinbranden toe. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar hebben ook de hulp van de Nederlanders nodig om de risico’s te verminderen. Let bijvoorbeeld op met het weggooien van nog niet helemaal gedoofde sigaretten.

Leven als in Zuid-Europa

”Verder zie je dat mensen vergeten dat ze echt hun leefritme moeten aanpassen aan de warmte”, zegt Lamb. Volgens hem moeten we een beetje meer gaan leven zoals de Zuid-Europeanen. ”Je ziet nu nog mensen op het warmst van de dag, in de middag, op hun fiets stappen om een stukje te gaan fietsen, maar dat zie je ze in Zuid-Europa ook niet doen. Met name senioren, kinderen en zieken zijn extra kwetsbaar bij de combinatie van hoge temperaturen en onvoldoende vochtinname, maar met deze hoge temperaturen moet iedereen opletten”, stelt hij.

Dat is volgens Lamb niet de enige reden waarom we ons leefritme een beetje moeten aanpassen. ”Een andere trend die we zien opkomen is dat veel mensen slechter slapen nu het zo warm is, en ze dan overdag wat minder accuraat en wat sneller geirriteerd zijn. Mensen maken hier en daar een keer een foutje en dat kan zelfs tot (grote) ongevallen leiden. Die kansen nemen echt toe”, zegt Lamb.

Foto: ANP

Minder teken en meer wijn

Heeft de droogte alleen maar nadelen in Nederland? Nee hoor. Doordat het in Nederland een warme zomer is, blijven veel gezinnen thuis. Dat zorgt ervoor dat mensen meer dagjes plannen in Nederland en er meer geld binnenkomt door binnenlandse toerisme. Ook goed gekoelde binnenlocaties doen het goed deze zomer, bioscopen bijvoorbeeld. Een ander positief punt aan de droogte dat er minder tekenbeten zijn dan voorgaande jaren, dat meldt het RIVM. En last but not least, de droogte is goed voor de wijnoogst! Door de vele zonneschijn groeien de druiven als een tierelier en dat is voor de wijn een heel goed teken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.