Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 15 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Thaise jongens verheugen zich op eten en WK-voetbal

Het is bijna een week geleden dat de taal Thaise voetballertjes en hun coach uit een ondergronds grottencomplex werden gered. De jongens zijn naar een ziekenhuis in Chang Rai gebracht en een paar voetballertjes hebben aan hun familie verteld wat ze in de grot hebben doorstaan.

De jongens mogen als alles goed gaat donderdag 19 juli het ziekenhuis verlaten. Foto: ANP

Zo vertelde de tante van een van de jongens aan The Sun dat de coach probeerde om een uitgang te vinden, maar deze kon hij nergens vinden. De jongens moesten dicht bij elkaar blijven om het warm te houden. Het team dronk water dat langs de muren omlaag druppelde.

Gat gegraven

Ook hebben de voetballers geprobeerd om met stenen een weg naar buiten te graven. Het lukte om een gat te maken in de wand die drie meter diep was, maar ze waren te zwak om verder te graven. De dappere 25-jarige coach leerde zijn jonge teamleden door middel van meditatie om energie te sparen. Uiteindelijk werden de jongens gered door 19 reddingsmedewerkers. De jongens weten inmiddels dat een van de duikers is overleden bij hun reddingsactie. Ze hebben de duiker Saman Kunan herdacht in het ziekenhuis.

Herdenking van duiker Saman Kunan. Foto: ANP foto

Verheugen op eten

Als alles goed gaat mogen de voetballers donderdag 19 juli het ziekenhuis verlaten. Tot die tijd moeten ze aansterken en worden ze samen met hun familie voorbereid op de enorme aandacht die hen buiten staat te wachten. De jongens verheugen zich vooral op hun lievelingseten. Zo heeft de 14-jarige Adul vooral zin in zijn favoriete snacks van de KFC.

WK voetbal

Ook willen de jongens graag de finale van het WK voetbal zien. Maar de wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië wordt in Thailand vanaf 22.00 uur ‘s avonds uitgezonden en dat is te laat voor de jongen. Ziekenhuismedewerkers zullen de wedstrijd opnemen, zodat de jongens het later terug kunnen kijken.

De voetballers moeten tot die tijd aansterken. Ook worden zij en hun familieleden voorbereid op de enorme aandacht die buiten op hen wacht. De wekenlange opsluiting in de grot was wereldnieuws en werd op de voet gevolgd door een klein leger aan journalisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.