Metro
Metro Nieuws 16 jul 2018 / 16:44 uur

Te veel stalbranden: ‘Tijd voor nieuwe maatregelen’

Het aantal stalbranden moet verminderen. Jaarlijks komen tienduizenden kippen, koeien en varkens om als gevolg van een stalbrand. Vorig jaar waren er 47 stalbranden, en bij 28 branden kwamen dieren om het leven. Vooral oudere stallen zijn gevaarlijk en daarom moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.

Dat staat in een nieuw actieplan van de Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Kortsluiting

Een van de nieuwe maatregelen is het periodiek keuren van bestaande stallen voor kalveren, varkens en kippen. Het gaat hierbij om een keuring van de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak van brand is. Aan deze maatregel is al uitvoering gegeven via verzekeraars en private kwaliteitssystemen in de veehouderij. Inmiddels zijn enkele duizenden stallen gekeurd.

Het nieuwe actieplan is een vervolg op een eerder actieplan. In die periode zijn onder meer de wettelijke eisen voor nieuwbouw en verbouw van stallen aangescherpt, is het bewustzijn bij veehouders ten aanzien van brandveiligheid vergroot en is de registratie en het onderzoek van stalbranden verbeterd.

Steeds vaker stalbranden

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben echter nog niet geleid tot minder stalbranden en minder dode dieren. In 2016 waren er 49 stalbranden. Bij 26 daarvan kwamen dieren om het leven. En het jaar daarvoor telde 33 stalbranden, bij 15 daarvan kwamen dieren om.

„Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbanden bovenaan de prioriteitenlijst”, zegt LTO Nederland-bestuurder en voorzitter van de stuurgroep Alfred Jansen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te veel stalbranden: ‘Tijd voor nieuwe maatregelen’
Sluiten