Metro
Metro Nieuws 13 jul 2018 / 07:45 uur

SGP wil wijziging in abortuswet

Als het aan de SGP ligt, gaat de huidige abortuswet flink op de schop: voornamelijk op het gebied van het aanstippen van alternatieven zou er een hoop moeten veranderen. Vrouwen zouden er, bij bezoek aan de huisarts, dan ook duidelijker op gewezen moeten worden dat ze het kind ook kunnen houden of afstaan ter adoptie.

Alternatieven

De SGP staat in principe al sinds jaar en dag voor het volledig intrekken van de Abortuswet: de partij vindt dat óók een foetus van twaalf weken wettelijke bescherming verdient. De wet is echter nog niet verdwenen, waardoor ze ‘alles op alles willen zetten’ om het aantal abortussen te verminderen, zoals gesteld op hun partijwebsite. Het explicieter wijzen op alternatieven is één van die maatregelen.

‘Belastend gevoel’

Volgens SGP-leider Kees van der Staaij zouden artsen op het moment nog te weinig de focus leggen op die andere opties vanwege een belastend gevoel, stelt de politicus tegenover het AD. Het zou voor artsen vervelend zijn om vrouwen die het abortusidee al hebben laten ‘landen’, alsnog te wijzen op de alternatieven. Wanneer de artsen over dit ‘vervelende gevoel’ heen zouden stappen en de vrouw toch zouden wijzen op alternatieven, zou zij haar opties beter overwegen, waardoor er later minder kans is dat ze spijt krijgt van haar besluit. Het wordt artsen op het moment niet verplicht gesteld om alternatieven te opperen tegenover de vrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SGP wil wijziging in abortuswet
Sluiten