Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Op vakantie? Pas dan op voor kindersekstoerisme

Voor veel Nederlanders is de vakantieperiode weer aangebroken, en dat betekent dat families weer massaal in de auto stappen op weg naar het zuiden. Het zijn echter niet alleen maar onschuldige toeristen op weg naar de zon. Verschillende hulporganisaties waarschuwen voor kindersekstoerisme.

Probeer een selfie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil met de campagne ‘Don’t look away’ opnieuw aandacht vragen voor kindersekstoerisme. Vakantiegangers worden daarom opgeroepen onmiddellijk melding te maken van een verdachte situatie. Een toerist samen met een lokaal kind aan een hotelontbijt kan namelijk zomaar kindersekstoerisme zijn. „Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd” aldus Celine Verheijen van Defence for Children.

Verheijen vervolgt: „We willen dat iedereen zijn ogen open houdt en mensen meldingen maken.”  Verheijen waarschuwt er wel voor voorzichtig te blijven en op je eigen veiligheid te letten. „Je kunt bijvoorbeeld ook foto’s uploaden. Denk aan een selfie met een dader op de achtergrond.”

Volgens Verheijen zijn er verschillende soorten daders. „Het zijn niet alleen toeristen die op reis gaan voor seks met kinderen. Het kunnen ook zakenreigers of expats zijn.”

Informatie

Er zijn sinds 2015 al meer dan honderd serieuze meldingen van kindersekstoerisme gedaan. „Als we campagne voeren, dan stijgt het aantal meldingen.” De politie gaat met deze meldingen aan de slag. In de gevallen waarin er niet genoeg informatie blijkt te zijn, is het aan de hulporganisaties de informatie te verzamelen, alvorens ze weer een tip naar de politie sturen.

Volgens Verheijen voelen veel mensen een drempel voor het maken van een melding, omdat ze bang zijn dat ze er naast zitten Haar advies is het gewoon te melden, onderzoekers kunnen vervolgens uitzoeken of er inderdaad sprake is van een verdachte situatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.