Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 jul 2018 / 13:39 uur

Nederland mag Russische deserteur uitleveren

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft woensdag besloten dat Nederland een Russische man mag uitleveren aan zijn vaderland. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft zijn verzoek om dit te verbieden, woensdag afgewezen. De minister hoeft ook geen nader onderzoek te doen, aldus het vonnis.

Staatsgeheimen

De Rus spande een kort geding aan tegen de Staat in een poging te voorkomen dat hij zou worden uitgeleverd. De man is naar eigen zeggen deserteur uit het Russische leger en zou daar toegang hebben gehad tot staatsgeheimen. Hij zegt te vrezen voor zijn leven.

Volgens zijn advocaat werd de Rus eerst vervolgd wegens desertie, maar omdat dat uitlevering in de weg zou staan, luidde de aanklacht later dat hij mede-militairen zou hebben opgelicht.

Geen gegronde reden

De rechter vindt het niet aannemelijk dat de Russische autoriteiten de man voor andere delicten zullen vervolgen dan voor de genoemde fraude. Ook is er geen gegronde reden om aan te nemen dat de man slecht zal worden behandeld.

De Rus vluchtte in oktober 2015 en kwam via Kazachstan en Israël in Mexico terecht. Hij wilde van daaruit naar de Verenigde Staten, maar werd via Schiphol teruggestuurd naar Israël. In Nederland werd hij aangehouden, omdat er een uitleveringsverzoek van kracht was. Zijn asielverzoek in Nederland werd afgewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland mag Russische deserteur uitleveren
Sluiten