Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 6 jul 2018

‘Gezondheidsrisico’s kinderen door energiedrank’

Het RIVM waarschuwt dat een aantal jongeren zo veel energiedrank drinkt, dat het een risico vormt voor hun gezondheid. Het gaat om een groep van naar schatting 19.000 jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Zij hebben meer kans op onder meer hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel.

Het gaat om een relatief kleine groep jongeren die regelmatig meer dan drie blikjes energiedrank per dag drinkt. Vaak vertonen deze jongeren ook andere vormen van risicogedrag: ze roken en drinken bijvoorbeeld ook vaker. Hoe dat komt, heeft het RIVM niet onderzocht. „We hebben niet naar de motivatie gekeken”, zegt Arienne de Jong, hoofd van de afdeling Voeding en Gezondheid van het RIVM. „Maar dat zou wel eventueel een vervolgonderzoek kunnen zijn.”

Leeftijdsgrens

Een van de veelgehoorde maatregelen tegen de energiedranken, is een leeftijdsgrens. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft bijvoorbeeld de suggestie gedaan om een leeftijdsgrens in te stellen. Supermarkten Aldi en Lidl hebben dat al gedaan: bij hen komen jongeren onder de 14 jaar niet meer aan energiedrank.

Hoewel jongeren die de drankjes echt willen hebben dat uiteindelijk toch wel voor elkaar krijgen, leeftijdsgrens of niet, heeft zo’n maatregel toch zin. „Het streven dat je met zo’n maatregel wilt bereiken, is dat je bewustwording creëert onder jongeren. Het gaat om het niet vanzelfsprekend maken van die drankjes. Het zou heel mooi zijn als dat zou lukken”, aldus De Jong.

Eén blikje per dag of niet

Volgens De Jong is er ook een grote groep jongeren die zich wel aan de door het Voedingscentrum gestelde limieten houdt; namelijk maximaal een blikje per dag. En hoewel daarbij geen directe gezondheidsrisico’s zichtbaar zijn, zegt ze dat energiedrankjes helemaal laten staan het beste is: „Er zitten zo veel suikerklontjes en actieve stoffen in. Het is gewoon beter om het helemaal niet te drinken. Als je het dan écht wilt drinken, houd je dan aan het advies van het Voedingscentrum. Maar het past sowieso niet in een gezond voedingspatroon.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Gezondheidsrisico’s kinderen door energiedrank’
Sluiten