Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 jul 2018 / 05:11 uur

‘Dierproeven hebben vaak geen effect’

Dierproeven zinvol? Het tegendeel blijkt waar te zijn. De meeste medische experimenten met dieren leiden niet tot een succesvolle behandeling van ziektes bij mensen. Ook wordt een groot deel van de proeven niet goed uitgevoerd, waardoor veel dieren onnodig sterven.

Geen effect

Die conclusies trekken onderzoekers van Radboudumc Nijmegen, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute, meldt het AD. Tot 85 procent van alle testen van nieuwe medicijnen en behandelingen levert géén effect op bij mensen, terwijl bij dieren wel resultaat werd geboekt.

Gegevens over mislukte dierproeven worden nauwelijks openbaar gemaakt. Daardoor weten andere onderzoekers niet dat bepaalde behandelingen of medicijnen niet aanslaan. Om de problemen aan te pakken, hebben Radboudumc, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute een register geopend waarin wetenschappers uit de hele wereld informatie over hun dierproeven – anoniem – kunnen vastleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Dierproeven hebben vaak geen effect’
Sluiten