Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 7 jul 2018 / 10:59 uur

Culemborgs gezin alsnog uitgezet

Ondanks de protesten uit de buurt, is het gezin Andropov zaterdagochtend toch het land uitgezet. Ze vertrokken om 9.30 uur met het vliegtuig naar Oekraïne, meldt Omroep Gelderland.

Zeventien jaar geleden

Moeder Olga en vader Viktor kwamen zeventien jaar geleden naar Nederland en hun kinderen Arina (5), Denis (10) en Maksim (14) zijn allemaal hier geboren. Ze woonden op Parc Beaugarde buiten Culemborg toen ze eind juni opgepakt werden.

Culemborgs gezin alsnog uitgezet
Lawaaiprotest tegen de uitzetting van het gezin / De Gelderlander

Afgelopen woensdag hield de basisschool van de kinderen een lawaaioptocht, om de uitzetting tegen te gaan. Dat mocht niet baten. De school vindt het mensonterend dat het gezin uitgezet wordt, te meer omdat de kinderen geen afscheid hebben kunnen nemen van hun klasgenoten. Vrijdag was er een wake bij het detentiecentrum waar het gezin verbleef.

Culemborgs gezin alsnog uitgezet
Vrijdag was er een wake bij het detentiecentrum / De Gelderlander

Tienduizend reacties

De middelbare school van Maksim startte een site, waarop leerlingen en ouders steun konden betuigen, dat is inmiddels al meer dan tienduizend keer gedaan.

De gemeente Culemborg had in een brief aan staatssecretaris Mark Harbers (Veiligheid en Justitie) gevraagd om een uitzondering te maken en de familie Andropov alsnog een verblijfsvergunning te geven. De staatssecretaris kan in sommige gevallen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid, maar besloot dat niet te doen.

Bezwaar

De familie procedeert al sinds 2013 om een verblijfsvergunning te krijgen. Er loopt nog een bezwaar op de uitspraak, maar die moet het gezin in Oekraïne afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Culemborgs gezin alsnog uitgezet
Sluiten