Metro
Metro Nieuws 27 jul 2018 / 04:51 uur

Aanwijzingen brandstichting bosbranden Griekenland

Er zijn aanwijzingen dat de bosbranden in Griekenland zijn aangestoken, dat zegt de Griekse minister van Openbare Orde, Toskas. Hij baseert dat op satellietbeelden en grondonderzoek.

Tachtig mensen omgekomen

Een burgemeester in het rampgebied sluit echter niet uit dat de branden zijn ontstaan door vonken van een gebroken elektriciteitskabel. De branden hebben inmiddels aan meer dan tachtig mensen het leven gekost. Honderden brandweerlieden zoeken nog naar slachtoffers, ook vrijwilligers helpen.

Maandag ontstonden er op meerdere plekken in Griekenland bosbranden, die zich door onder andere de droogte razendsnel konden verspreiden. Inwoners vluchtten massaal de zee in, velen redden dat echter niet en vonden de dood in hun huizen of tijdens de vlucht.

In het land heerst de vraag waarom er zoveel doden te betreuren zijn bij deze ramp. Er wordt daarbij ook gewezen op de massale illegale woningbouw: veel huizen zijn onveilig gebouwd, staan soms dicht op elkaar of in een gebied zonder goede vluchtwegen.

Aangestoken

Nederlander Marcel Ferdy (41) zei een aantal dagen geleden al te denken dat de branden aangestoken waren. Hij woont al 18 jaar in Griekenland en maakt ieder jaar bosbranden mee. Hij zegt dat iedereen in zijn omgeving weet dat de branden zijn aangestoken. „Niemand twijfelt daaraan."

Het verhaal gaat rond dat bedrijven een mijn wilden bouwen, maar dat de bewoners van dat stuk land daar niet voor wilden wijken. „Daarom hebben die bedrijven de boel in de fik laten steken."

Ferdy is bang dat er geen verbetering zal komen, ondanks de tachtig doden die gevallen zijn. „Er zal de komende weken en maanden weer veel worden geroepen door politici. Dat het beter moet en dat het beter zal gaan. Maar volgend jaar is het weer hetzelfde liedje, ben ik bang.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanwijzingen brandstichting bosbranden Griekenland
Sluiten