Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jun 2018 / 05:02 uur

‘Vluchtelingkinderen mishandeld door Franse politie’

Minderjarige asielzoekers die vanuit Italië de Franse grens oversteken, worden door de Franse grenspolitie mishandeld, vastgezet en illegaal teruggestuurd naar Italië. Dat schrijft Oxfam Novib in haar nieuwe rapport ‘Nowhere but Out’.

Geen eten of water

De kinderen worden zonder water, eten of deken opgesloten in cellen. Daarna worden ze op de trein naar Italië gezet. Ze krijgen geen voogd toegewezen en de agenten veranderen zelfs regelmatig de informatie op hun papieren, zodat het lijkt dat de kinderen meerderjarig zijn en vrijwillig terugkeren naar Italië, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens Oxfam Novib zouden de agenten ook de schoenzolen van de kinderen stuksnijden en hun simkaarten stelen.

De kinderen komen uit de overvolle Italiaanse opvangkampen en steken bij Ventimiglia de grens over. Tussen juli 2017 en april 2018 hebben volgens de hulporganisatie 16.500 migranten en vluchtelingen die route genomen. Een kwart van hen zijn kinderen. Volwassenen moeten in de EU asiel aanvragen in het land van binnenkomst, maar voor kinderen geldt die beperking niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vluchtelingkinderen mishandeld door Franse politie’
Sluiten