Metro
Metro Nieuws 18 jun 2018 / 06:10 uur

Schrijvers verwijten Boekenweek genderongelijkheid

Bijna driehonderd schrijvers, dichters en uitgevers zijn uiterst ontevreden over Stichting CPNB, die de jaarlijkse Boekenweek organiseert. Ze ondertekenden allen een brief naar NRC waarbij de stichting ,,het in stand houden van genderongelijkheid in het literaire veld” wordt verweten.

Huisarts of postbode

Waarom de schrijvers zo fel tegenover de stichting zijn? Dat heeft twee redenen. Ten eerste is er kritiek op het thema van de Boekenweek, ‘De moeder de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. De critici vragen zich af waarom er perse voor een thema gekozen moest worden waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder, ,,en niet met bijvoorbeeld de huisarts of postbode".

Uitsluitend mannen

Daarnaast is er kritiek op de invulling van het thema: er zijn namelijk uitsluitend mannen gevraagd om het essay en het geschenk te schrijven. Dat is stuitend, vinden de ondertekenaars, júist met dit thema. De driehonderd schrijvers, dichters en uitgevers die de brief hebben ondertekend, stellen dan ook dat ,,het bedroevend is dat er anno 2018 nog altijd beargumenteerd dient te worden waarom vrouwen ook (niet te verwarren met als enige) graag iets zouden willen en kunnen zeggen, ook als het om vrouwen gaat.”

Voorstel

De ondertekenaars, waaronder Mensje van Keulen en Saskia Noort, stellen voor dat er naast het geschenk en het essay ook een bundel verschijnt ,,waarin vrouwen en mannen aan het woord komen over moeders en moederschap". Ook pleiten zij voor twee extra essays over het gedicht ‘Moeder’ van Vasalis, één door een man en één door een vrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schrijvers verwijten Boekenweek genderongelijkheid
Sluiten