Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jun 2018 / 07:20 uur

Duizenden reizigers gestrand door vulkaanuitbarsting

Update 10.45 uur: De internationale luchthaven Ngurah Rai op het Indonesische eiland Bali is weer open. Het vliegveld bij de stad Denpasar was een aantal uren dicht vanwege een aswolk, veroorzaakt door een uitbarsting van de vulkaan Agung.

,,We houden de uitbarsting in de gaten‘‘, aldus een woordvoerder. ,,Het vliegveld zou weer gesloten kunnen worden als de vulkaan de vliegveiligheid weer in gevaar brengt.’’

——-

De vluchten van ruim 16 duizend passagiers op de luchthaven van Bali zijn vrijdag geannuleerd. Door een uitbarsting van de vulkaan Agung is de internationale luchthaven Ngurah Rai zeker tot vrijdagmiddag 13:00 uur Nederlandse tijd gesloten. Vliegmaatschappijen mijden de aswolk die de uitbarsting veroorzaakt.

Grote aswolk

De vulkaan spuugt een rookpluim van 2,5 kilometer hoogte uit. Door de aswolk zijn zeker 38 internationale vluchten en 191 lokale vluchten geannuleerd. Niet alleen luchthaven Ngurah Rai is dicht, ook de vliegvelden Banyuwangi en Jember op Oost-Java zijn gesloten.

Het is niet de eerste keer dat de vulkaan voor problemen zorgt voor de luchthaven. Vorig jaar november waren er twee dagen geen vluchten van en naar het eiland vanwege een uitbarsting. Duizenden mensen rondom de vulkaan werden geëvacueerd. Het was toen lang geleden voor de inwoners van Bali dat ze werden opgeschrikt door een uitbarsting van Agung, de laatste keer was namelijk in 1963.

Reizigers wachten op de luchthaven van Bali. / EPA

Slecht zicht

Vrijdag moesten ruim driehonderd bewoners binnen een gevarenzone van vier kilometer het gebied vrijwillig verlaten. De autoriteiten houden de omstandigheden nauwlettend in de gaten, maar verhoogden het dreigingsniveau voor de vulkaan niet.

De aswolk van de vulkaanuitbarsting kan schade veroorzaken aan vliegtuigmotoren en brandstof- en koelsystemen verstoppen. Bovendien kan de wolk het zicht voor piloten belemmeren, luchtvaartmaatschappijen mijden daarom het vliegen door zo’n aswolk.

Reageer op artikel:
Duizenden reizigers gestrand door vulkaanuitbarsting
Sluiten