Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 22 mei 2018 / 11:32 uur

‘Zie je een wolf? Juichen en foto maken!’

Als alles goed gaat, is Nederland binnenkort een bewoner rijker. De afgelopen maanden is er namelijk meerdere keren een wolf gezien en als dat om hetzelfde dier gaat, is het volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich in Drenthe wil gaan vestigen.

Compliment

Wolvendeskundige Maurice La Haye moedigt de komst van de wolf alleen maar aan: „Het geeft aan dat we in Nederland goed bezig zijn met het verbinden van onze natuurgebieden. En het is ook gewoon goed nieuws in een periode waarin er bijvoorbeeld minder vogels en bijen zijn." Hij ziet de komst van de wolf als een compliment naar Rijkswaterstaat, die hard werkt aan bijvoorbeeld ecoducten om te voorkomen dat dieren doodgereden worden.

Hoewel de wolf meerdere keren in een woonwijk is gespot, is hij volgens La Haye geen gevaar voor de mens. „Nederland is dicht bebouwd, natuurlijk loopt hij eens een wijk in. Ze willen dat liever niet en gaan juist zo snel mogelijk weer weg."

De enigen die echt wat merken van de komst van de wolf zijn de schapenhouders. Die moeten volgens La Haye werken aan de bescherming van de schapen: „Ze moeten zo snel mogelijk een wolfwerende omheining regelen. Schrikdraad van 1.10 meter hoog met voltage erop. En de onderste draad vlak boven de grond zodat ze er niet onderdoor kunnen." La Haye denkt dat de wolf geleerd kan worden dat schapen ‘off limit’ zijn en dat ze zich dan op ander wild zullen richten.

Maak een foto!

Mocht er iets gebeuren waardoor je ineens oog in oog staat met een wolf, dan adviseert La Haye dat je je telefoon in de aanslag houdt: „Spring eerst een gat in de lucht en maak dan gelijk een foto! Als je hem in levenden lijve ziet, is dat een heel bijzonder moment. Ze zijn namelijk erg schuw."

Geef de wolf in ieder geval geen eten, daar loopt namelijk voldoende van rond in het wild.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zie je een wolf? Juichen en foto maken!’
Sluiten