Metro
Metro Nieuws 7 mei 2018 / 15:39 uur

Tielse kroegbaas haalt taaleis van deur na kritiek

Cafébaas Christjan Ernste was er stellig over: bezoekers van zijn café De Kikker in Tiel moeten de Nederlandse taal spreken en begrijpen. Hij pende de boodschap op een briefje en hing het op de voordeur.

De eis: het zeggen van ‘goedenavond’ aan de deur, en het laten zien van een identiteitsbewijs. Maandagmiddag verwijderde Ernste, ook eigenaar van café De Tijd,  de taaleis toch: hij voelde zich daartoe gedwongen na de storm van kritiek die hij na de boodschap over zich heen kreeg.

Niet discrimineren

,,Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest”, aldus de kroegbaas.

Ernste wil vooral dat bezoekers kunnen verstaan wat andere gasten en het personeel tegen ze zeggen. Want taalproblemen veroorzaken volgens de uitbater steeds vaker onrust en vechtpartijen in de kroegen.

Overleg met burgemeester

De kroegbezitter had maandag een overleg met de Tielse burgemeester Hans Beenakker. Die waarschuwde hem dat selecteren op afkomst in Nederland niet mag.

Poolse arbeidsmigranten

Volgens Ernste gebeurt het in meer Tielse kroegen geregeld dat een ongelukkige duw in de drukte uitloopt op een knokpartij, omdat de buitenlandse bezoeker een ‘sorry’ niet begrijpt. Of dat een gast op de vuist wil omdat hij een grap niet begrijpt en zich uitgelachen voelt. De kroegbaas ontkent dat de regel alleen is ingesteld vanwege de vele Poolse arbeidsmigranten in Tiel.

In Tiel wonen namelijk 3000 tot 4000 Poolse arbeidsmigranten. De gemeente telt in totaal 41.000 inwoners. Het draagvlak voor de Polen neemt onder de Tielse bevolking snel af, zei burgemeester Hans Beenakker al eerder. De gemeente komt binnenkort met maatregelen om de huisvesting van Polen in Tiel aan banden te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tielse kroegbaas haalt taaleis van deur na kritiek
Sluiten