Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 mei 2018 / 19:26 uur

‘Meer doden op Amerikaanse scholen dan in het leger’

Het was vrijdag maar ‘weer eens’ raak op een middelbare school in Amerika. Een tiener kwam binnen op zijn school in Santa Fe, schoot om zich heen en maakte daarbij acht dodelijke slachtoffers. Dat zorgt voor een paar bizarre en zorgwekkende cijfers.

Allereerst is het alweer de zestiende schietincident op een Amerikaanse middelbare school in 2018, zo heeft The Washington Post bijgehouden. Dat betekent gemiddeld bijna één schietpartij per week. Overigens hebben ze niet allemaal tot dodelijke slachtoffers geleid.

Al 29 slachtoffers

De krant pakte er nog een andere statistiek bij. In totaal zijn er bij de schoolschietpartijen tot dusver 29 doden gevallen. Dat zijn er meer dan het aantal Amerikaanse militairen (14), dat dit jaar tijdens het werk is omgekomen.

Daarbij moet overigens nog wel aangetekend worden dat er een stuk meer scholieren zijn (50 miljoen) in de Verenigde Staten, dan dat er militairen (1,3 miljoen) in dienst zijn. Toch is het niet een cijfer dat je in veel andere landen snel terugvindt.

Dodelijk jaar

Ook is te zien in de data van de krant dat er in 2018 veel meer incidenten en doden zijn dan vergeleken met 2017 tot en met 18 mei. Het aantal slachtoffers is 29 tegenover 3. Het aantal incidenten is 16 tegenover 3.

Bij verdere bestudering van de data blijkt het zelfs het meest dodelijke jaar van deze eeuw. 2005 komt (gemeten tot 18 mei) het dichtst in de buurt met acht fatale schoten.

NB. Het bekende schietincident in Columbine High School vond op 20 april 1999 plaats. Hierbij kwamen er twaalf mensen om. Daarmee was het tot de schietpartij in Portland eerder dit jaar de meest dodelijke op een middelbare school.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Meer doden op Amerikaanse scholen dan in het leger’
Sluiten