Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Duo kreeg geld na voordoen slachtoffers brand Londen

Een man en een vrouw van 51 hebben omgerekend ruim 140.000 euro aan onkosten vergoed gekregen. Dat kregen de illegale immigranten voor elkaar door zich voor te doen als slachtoffers van de brand in de Londense Grenfell Tower vorig jaar.

Dat gaf het duo uit Jamaica woensdag toe aan de rechtbank in Londen. Ze woonden onder meer driekwart jaar op kosten van de gemeenschap in een hotel.

Creditcard

Ook kregen de Jamaicanen, die volgens de BBC al zestien jaar illegaal in het Verenigd Koninkrijk verbleven, een creditcard van de lokale overheid. Daar leefden ze riant van: er zouden duizenden euro’s mee zijn uitgegeven.

De twee zeiden op de negentiende etage te hebben gewoond. Iemand ontdekte dat de flat waar ze het over hadden niet bestond, waardoor het duo tegen de lamp liep. Op 13 juni krijgen de illegale immigranten te horen welke straf ze boven het hoofd hangt.

Vrouw en zoon omgekomen

Het is het tweede geval van oplichting omtrent de flatbrand. Al eerder werd een man veroordeeld tot 21 maanden gevangenis. Hij beweerde onterecht dat zijn vrouw en zoontje waren omgekomen, en kreeg daarvoor zo’n 11.300 euro aan hulpgeld.

Veel doden

De verwoestende brand in de 24-verdiepingen tellende torenflat vorig jaar in juni, kostte zeker 71 mensen het leven. Voor de rampzalige vuurzee werd impliciet al jaren gewaarschuwd door de Grenfell Action Group. Door het achterstallige onderhoud en de ‘levensgevaarlijke situatie’ daar (zo hingen er geen sprinklers en was er maar één trappenhuis) moest het gebouw gesloopt worden, zo pleitten ze al jaren. De verhuurder weigerde dat.

„Jammer genoeg zijn wij tot de conclusie gekomen dat alleen een incident waarbij veel doden vallen de buitenwereld wakker zal schudden en de malafide praktijken van deze totaal niet functionerende organisatie aan het licht zal brengen”, zo schreef de organisatie vier jaar geleden in een brief: ze kreeg daarmee, hoe tragisch ook, gelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.