Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 mei 2018 / 05:14 uur

Bloedbad Gaza overschaduwt opening ambassade

De opening van de Amerikaanse ambassade maandag in Jeruzalem is overschaduwd door een bloedbad in Gaza. Aan de grens met Israël vielen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zeker 58 doden en ruim 2700 gewonden door botsingen tussen actievoerders en het Israëlische leger.

Niet eerder zoveel doden

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen. Tienduizenden betogers verzamelden zich maandag op meerdere plekken aan de grens. De betogers trokken massaal naar de grens om de ‘Nakba’ (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei het „heel aangrijpend’’ te vinden dat er zoveel doden zijn gevallen. Over het Israëlische optreden zei de minister dat er situaties zijn waarin het gerechtvaardigd is voor een land om geweld te gebruiken. „Maar er zijn wel heel veel doden gevallen vandaag.’’ Dat Palestijnse groeperingen mensen opriepen naar de grens te gaan, droeg volgens Blok niet bij aan de rust. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk riepen de Israëlische autoriteiten op tot terughoudendheid om nieuwe escalaties te voorkomen.

Soevereine staat

Ook bij de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade is betoogd. Israëlische militairen pakten een aantal actievoerders op, maar er vielen geen slachtoffers.

Op het recente besluit van president Donald Trump de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Trump was de grote afwezige bij de officiële opening van de ambassade. Hij liet zich vertegenwoordigen door een delegatie met onder anderen zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner. De president sprak de bezoekers van de plechtigheid wel toe via een videoverbinding. Hij zei dat Israël een soevereine staat is die het recht heeft zijn eigen hoofdstad te kiezen.

Reageer op artikel:
Bloedbad Gaza overschaduwt opening ambassade
Sluiten