D. van Aken
D. van Aken Nieuws 30 mei 2018 / 06:58 uur

Alarmerend aantal doden in Nederland door meningokok

Het aantal mensen dat in Nederland is besmet met een tot 2015 nog zeer zeldzame meningokok-bacterie is schrikbarend hard gestegen. In totaal zijn er in 2018 al 57 mensen in het ziekenhuis beland en zijn er elf mensen overleden.

Ook kinderen

Het aantal doden evenaart nu al het totaal van 2017. En in de jaren voor 2015 ging het maar om zo’n vier besmettingen per jaar en overleed er niemand aan de bacterie.

Sinds oktober 2015 zijn er in totaal 28 mensen overleden aan de gevaarlijke bacterie. Waar eerder vooral ouderen getroffen werden, worden nu ook kinderen ziek. Dat blijkt uit cijfers die het AD bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgevraagd over meningokokken type W.

Om de verspreiding van het dodelijke type W tegen te gaan, besloot het kabinet in september om zowel baby’s als 14-jarigen in te laten enten. Maar door een tekort aan vaccins moeten 14-jarigen tot oktober wachten voor hun inenting.

Heel snel ziek

De meningokok-bacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht. Mensen kunnen verschillende ziektes krijgen door meningokokken. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen.

Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Maar er zijn gevallen bekend van mensen die binnen 24 uur zijn overleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alarmerend aantal doden in Nederland door meningokok
Sluiten