Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 10 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Victor Mids laat Hugo de Groot opnieuw ontsnappen

Hij deed het in het jaar 1621 al eens, op spectaculaire wijze ontsnappen. Rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot ontkwam per boekenkist aan zijn gevangenschap in Slot Loevestein in Poederoijen in de gemeente Zaltbommel.

Met de onthulling van de Gouden zandsculptuur over de ontsnapping van De Groot uit Loevestein, is maandagmorgen in hetzelfde Zaltbommel de Nationale Museumweek 2018 van start gegaan. Ruim vierhonderd musea doen tot en met zondag mee aan deze vierde editie mee en verrassen, inspireren en verbinden deze week een nieuw publiek.

Ontsnappingskunstenaar

Victor Mids was voor de aftrap naar Gelderland gekomen. De (tv)-illusionist nam het publiek mee in een moderne variant van de beroemde, nu bijna 400 jaar oude ontsnappingsmythe. Mids: „Hugo de Groot was een soort ontsnappingskunstenaar in een escape-game van zijn tijd. Hij is de ultieme inspiratie voor een illusionist.”

Museumweek-ambassadrice Kim-Lian van der Meij presenteerde de onthulling in Zaltbommel. Slot Loevestein werd door de Museumkaarthouders gekozen tot het eerste Gouden Pronkstuk van deze Museumweek. Van der Meij: „Met deze pronkstukken proberen we het publiek op straat te verrassen met de collecties die in musea te bewonderen zijn, dichterbij dan je denkt.” Zo worden museale collecties dus vol in de schijnwerpers gezet. Op social media gebeurt dat met een thema-hashtag: #OnsEchteGoud.

Trotse burgervader

Peter Rehwinkel, burgemeester van Zaltbommel, is trots dat zijn gemeente de eerste gastheer was van de Nationale Museumweek 2018. „Slot Loevestein is niet alleen van onschatbare waarde voor onze gemeente, maar voor heel Nederland. Daar zijn ze heel knap in staat om het verhaal steeds te vertalen naar deze tijd.”

Maar waar Hugo de Groot na de grote verdwijntruc van Victor Mids deze keer is gebleven… Dat kun je ontdekken in Slot Loevestein.

In samenwerking met de Nationale Museumweek

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.