Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 4 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Utrechtse Spar heeft helemaal geen kassa’s meer

Eerst wisselden we het klassieke ‘alles in de kar, op de band, langs de caissière en mee naar huis’-systeem om voor een sneller systeem met zelfscankassa’s. Nu gaan ze in Utrecht nog een stapje verder: een supermarkt waar helemaal geen kassa’s te vinden zijn.

Zijn de boodschappen dan gratis? Nee, dat helaas niet. Vanaf woensdag kan je bij het Spar University-filiaal op de Uithof in Utrecht boodschappen doen en vervolgens betalen via je telefoon. Met de app van Spar University scannen studenten hun boodschappen, om die daarna met betaalverzoekjes-app Tikkie af te rekenen.

Skippen

De nieuwe methode wordt ‘Skippen’ genoemd. Het klinkt als een super hippe manier van boodschappen doen, maar Nederland is met deze techniek niet eens de voorloper, schrijft De Telegraaf. In Amerikaanse filialen van Amazon houden camera’s bij wat iedereen in zijn mandje stopt. In China doet Alibaba hetzelfde, met geautomatiseerde winkels die ironisch genoeg ’Hema’ heten. De kassa’s daar werken met gezichtsherkenning.

Winkelketen Spar is van plan het Skippen voor het eind van het jaar uit te breiden. Dan moet het in alle negen University-vestigingen mogelijk zijn via de app te betalen. Als je op deze manier boodschappen doet, geef je je koopgegevens aan het bedrijf. Deze data wil Spar gebruiken om persoonlijke aanbiedingen te doen.

Nu er helemaal geen kassa’s meer te vinden zijn in deze supermarkt, lijkt het caissière-tijdperk langzaamaan voorbij te gaan. Maar of zij ooit helemaal uit beeld verdwijnen is nog maar de vraag. Volgens een eerder onderzoek van het World Economic Forum staat een derde tot de helft van alle supermarktbanen op de tocht vanwege automatisering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.