Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Suikertaks in Groot-Brittannië is een groot succes

De ‘suikertaks’ die het overgewicht in Groot-Brittannië moet gaan terugdringen blijkt al een groot succes te zijn. Door de invoering van belasting op suikerhoudende frisdranken hebben veel producenten de hoeveelheid suiker in hun producten verlaagd.

Badkuip vol met suiker

Het positieve effect van de maatregel is fijn: volgens de Britse minister van Volksgezondheid krijgt de gemiddelde Britse tiener elk jaar een hoeveelheid suiker binnen die gelijk is aan de inhoud van een badkuip. De maatregel werd eerder deze maand van kracht en maakt onderscheid tussen verschillende frisdranken. Hoe minder suiker, hoe minder belasting, lijkt nu het credo te zijn: bij frisdranken met 5 tot 8 gram suiker per 100 milliliter is de prijs met bijna 20 procent per liter omhoog gegaan, terwijl dat bij dranken met nóg meer suiker al wel 25 procent is.

Obesitas bij kinderen

De Britse regering hoopte door middel van deze belasting obesitas te kinderen aan te pakken. Een derde van de kinderen die aan de middelbare begint is al te dik. Met de opbrengst van de suikertaks zouden gezonde ontbijtjes en sportprojecten op school gefinancierd moeten worden. Doordat de frisdrankproducenten nu al preventief de prijzen van hun danken verlaagd hebben, levert de heffing op suiker de schatkist wel minder op dan verwacht: geen 600 miljoen euro per jaar, maar minder dan de helft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.