Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 4 apr 2018 / 06:29 uur

Studenten zijn vaak hongerig en dakloos

Het is niet altijd even makkelijk om student te zijn. Studenten worstelen met de prijzen van aan te schaffen boeken of apparatuur, de huur van een eventuele kamer en collegegeld. Ondertussen blijft er maar weinig geld over om te eten en is huisvesting niet echt iets om op te bouwen.

Dat blijk uit een rapport dat Wisconsin HOPE Lab dinsdag publiceerde. Meer dan eenderde van de Amerikaanse studenten heeft niet genoeg geld om te eten en vaak genoeg hebben zij ook geen stabiele huisvesting.

Elke dag eten

Temple University en Wisconsin HOPE Lab verspreidden een enquête onder 43.000 studenten van 66 verschillende instituten in twintig verschillende Amerikaanse staten. Uit de resultaten bleek 36 procent van alle studenten niet zeker te weten of ze elke dag kunnen eten. Ook vertelde 36 procent niet altijd zeker te zijn van huisvesting en was negen procent helemaal dakloos.

Als alleen naar studenten van openbare scholen wordt gekeken, zijn de resultaten nog iets schokkender. 42 procent van deze studenten zou moeite hebben met het betalen voor voedsel. Negen procent zou minstens een dag in de maand niet eten, omdat daar geen geld voor is. Ook vertelde 46 procent dat ze moeite hadden te betalen voor de huur.

Grote problemen

Professor Sara Goldrick-Rab van Temple University vertelde aan NPR dat de armoede van studenten zeer vervelende problemen oplevert: „Het ondermijnt hun mogelijkheid om het goed te doen op school. De cijfers gaan omlaag en de kans op slagen neemt daardoor af. Ze kunnen amper lang genoeg aan hun armoede ontsnappen om een diploma te halen.”

Veel studenten slaan verschillende maaltijden per dag over omdat ze het geld niet hebben om te ontbijten, lunchen en dineren. De studenten die aangeven geen zekerheid over huisvesting te hebben, sliepen vaak om en om bij vrienden of in een opvang.

Nederlandse studenten

Uit het studentenonderzoek dat Nibud in 2017 deed, blijkt dat Nederlandse studenten het een stuk beter doen. Alhoewel hier niet specifiek onderzoek is gedaan naar armoede onder studenten, blijkt uit de resultaten dat studenten in ons land kunnen sparen. Eenderde spaart een vast bedrag per maand en 61 procent spaart alleen als ze geld overhouden. Gemiddeld sparen de studenten maandelijks 146 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten zijn vaak hongerig en dakloos
Sluiten