Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 13 apr 2018 / 17:29 uur

Rusland: Britten weten meer van gifgasaanval Syrië

De spanning loopt wereldwijd steeds hoger op na de mogelijke gifgasaanval afgelopen weekend in het Syrische Douma. Douma was tot voor kort in handen van een extremistische rebellengroepering. Bij een aanval zou er chloorgas zijn gebruikt tegen burgers.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zit het Verenigd Koninkrijk achter de gasaanval: de Britten zouden de aanval in scène hebben gezet. De Britse regering zou een hulporganisatie, Witte Helmen, tussen 3 en 6 april hebben gezegd op te schieten met de gifgasaanval.

Propagandische provocatie

Witte Helmen staat pal tegenover het regime van Assad. De hulporganisatie deelde als eerste foto’s en andere beelden van de aanval – propaganda, volgens de Russen, de belangrijkste bondgenoot van Assad. ,,We hebben bewijs dat het Verenigd Koninkrijk direct betrokken was bij het organiseren van deze provocatie", aldus de woordvoerder. Welk bewijs dat is, laat het land niet weten.

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karen Pierce, noemde de reactie ,,een flagrante leugen” en ,,het slechtste nepnieuws dat we tot nu toe van de Russische propagandamachine hebben gezien”.

Doden en gewonden

Bij de gifgasaanval vielen tientallen doden en honderden mensen raakten gewond. De eerste ploeg onderzoekers van de Verenigde Naties is op vrijdag aangekomen in het gebied om te kijken of er een aanval is geweest, een tweede ploeg moet snel volgen.

Donald Trump. Foto: ANP

De Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten dreigen ondertussen met een vergeldingsaanval: er wordt gedacht dat de troepen van de Syrische president Assad achter de aanval zitten. Trump stuurde vrijdag volgens Daily Mail een troep oorlogsschepen de Middellandse Zee op. Sinds de aanval in Irak in 2003 zouden er niet zoveel grote schepen tegelijkertijd zijn ingezet.

Vergeldingsactie van Nederland?

Premier Rutte liet vrijdag weten wel begrip te hebben voor een ‘proportionele’ vergeldingsactie, maar Nederland zal er volgens de premier niet aan meedoen. Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, was vrijdag in Moskou om het met zijn Russische collega Sergej Lavrov te hebben over de situatie in Syrië, MH17, en de oud-dubbelspion Sergej Skripal.

Reageer op artikel:
Rusland: Britten weten meer van gifgasaanval Syrië
Sluiten