Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Potvis gevonden met 29 kilo vuilnis in zijn buik

Een jonge potvis die aanspoelde aan de Spaanse kust, blijkt na onderzoek 29 kilo vuilnis in zijn buik te hebben gehad. Het tien meter lange dier overleed in Februari in Cabo de Palos.

Uit het onderzoek blijkt dat er onder andere vuilniszakken, boodschappentasjes, touwen, netten en een trommel in de maag en darmen van het dier zaten. De potvis zou dan ook overleden zijn door ontstekingen aan zijn maagwand. De hoeveelheid menselijk afval in zijn lichaam was zoveel geworden, dat hij het niet meer kon uitscheiden.

Lokale milieuactivisten deelden een foto van een duidelijk ondervoede potvis. Volgens autoriteiten woog hij nog maar zo’n zeven ton. Mannelijke potvissen kunnen ongeveer 45 ton wegen. Na de vondst van het dier begon de overheid in Spanje een campagne om aandacht te vragen voor het gebruik van plastic en de afvoer van vuilnis.

Consuelo Rosauro, raadsman van milieu in de Spaanse stad Murcia, zegt dat de aanwezigheid van vuil in onze oceanen de dieren op dit moment ernstig bedreigt. Ze raken verstrikt in het afval en slikken grote hoeveelheden plastic in, wat ze fataal kan worden.

Voor de campagne worden onder andere stranden schoongemaakt, wordt data verzameld over het type en de hoeveelheid afval en worden educatieve presentaties gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.