Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar bijna botsing vliegtuigen Schiphol

Afgelopen donderdag had zich op luchthaven Schiphol bijna een ongelooflijke tragedie afgespeeld. Twee vliegtuigen waren elkaar namelijk zo dicht genaderd, dat het makkelijk verkeerd hadden kunnen aflopen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is inmiddels een onderzoek gestart.

Volgens de OVV maakte een vliegtuig, dat bezig was met de landing op baan 18c (Zwanenburgbaan), op het laatste moment een doorstart. Vlak daarvoor had een ander vliegtuig toestemming gekregen om op te stijgen van de Kaagbaan (baan 24).

Veilig

Met als gevolg dat de vliegtuigen erg dicht bij elkaar in de buurt kwamen, omdat het verlengde van de twee banen elkaar kruisen. De OVV wil vooralsnog niet ingaan op de vraag of het tot een bijna botsing is gekomen. Een woordvoerster heeft laten weten dat het onderzoek moet uitwijzen of incident inderdaad dat predikaat krijgt.

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) konden beide vluchten daarna veilig hun vlucht voortzetten, maar wordt het voorval ook door hun onderzocht. Volgens een woordvoerster van de LVLN is dat gebruikelijk na een incident.

Procedures

Onderzoek moet uitwijzen of de procedures goed zijn gevolgd en wat er valt te leren, aldus de LVNL. Niet te zeggen is wat de afstand is geweest tussen de vliegtuigen. Dat wordt volgens de woordvoerster onderzocht.

Tijdens dit incident werd de verkeersleiding niet via de radar, maar vanaf de toren gevoerd. Hierbij geeft de luchtverkeersleider in de verkeerstoren aanwijzingen aan de piloten op basis van wat hij zelf buiten ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.