Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Meerderheid Nederlanders tevreden over koning

Uit de jaarlijkse Koningsdagenquête van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS is gebleken dat een meerderheid van de Nederlanders (73 procent) tevreden is over het functioneren van de koning. Een kwart vindt zelfs dat hij het inmiddels beter doet dan zijn moeder Beatrix.

Vertrouwen

Willem-Alexander heeft het vertrouwen van zeven op de tien Nederlanders, ook dat is een stijgende trend ten opzichte van twee jaar geleden toen 65 procent vertrouwen in hem had. Volgens de NOS vinden mensen hem menselijk (71 procent), betrokken (65 procent) en meelevend (58 procent) in zijn rol als staatshoofd. Op deze eigenschappen scoort hij hoger dan de afgelopen jaren. Zeven procent vindt de koning ‘afstandelijk’.

Máxima scoort een rapportcijfer 8, Willem-Alexander een 7,6 en Beatrix 7,5. Driekwart van de Nederlanders is (zeer) tevreden over de manier waarop Maxima haar rol vervult naast de koning.

Salaris

Het salaris van de koning en de kosten die met zijn functie gemoeid zijn is voor mensen soms wel een heikel punt. 70 procent (net zo veel als vorig jaar) vindt het belangrijk dat het koningshuis verantwoording aflegt over de eigen kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.