Metro
Metro Nieuws 18 apr 2018 / 05:30 uur

Kinderopvang dreigt onbetaalbaar te worden in 2019

Vanaf 1 januari 2019 dreigt de kinderopvang niet meer hetzelfde te kosten als voorheen: door nieuwe regels kan de opvang van baby’s voor sommigen zelfs onbetaalbaar worden. Kindercentra, medewerkers en ouders komen nu in actie, meldt het AD.

Persoonlijke aandacht

Het Rijk wil crèches vanaf 1 januari 2019 verplichten om één leidster aan te stellen voor drie baby’s, onder het mom van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Door de maatregel zou de kwaliteit van de babygroepen flink verbeterd moeten worden: hoe minder kleintjes onder één begeleider vallen, hoe meer (persoonlijke) aandacht.

Kostentoename

Een platform van kindercentra, ouders en medewerkers start nu woensdag met de petitie ‘Kom op voor de Kinderopvang’ om de maatregel de das om te doen. De kwaliteit mag door de regel immers wel toenemen, dat doen de kosten van de opvang ook: volgens Erik Vlutters, directeur van kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld, zelfs met wel een toename van 15 tot 20 procent.

Onder druk

Volgens de actievoerders wordt in onderzoek aangetoond dat invoering van de regel een heftige, soms ronduit catastrofale financiële verzwaring kan betekenen voor kinderopvangorganisaties, waardoor de bereikbaarheid en continuïteit van de opvang onder druk komt te staan. De toename van de kosten zal vooral voor kleine en middelgrote organisaties financieel niet te dragen zijn. Daardoor moeten de prijzen tot ver boven de maximale vergoeding uit gaan stijgen.

Ontwikkeling

De veelbesproken IKK wil meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen: zo zouden alle kinderen een mentor moeten krijgen en moeten de medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen goed Nederlands kunnen spreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderopvang dreigt onbetaalbaar te worden in 2019
Sluiten