Metro
Metro Nieuws 5 apr 2018 / 09:09 uur

‘Kinderen kunnen steeds vaker niet (goed) fietsen’

Kinderen kunnen steeds minder vaak goed fietsen. Ze hebben er steeds minder ervaring mee en groeien steeds vaker op zonder fiets(cultuur).

En daar moet verandering in komen, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Doordat kinderen steeds vaker weinig ervaring hebben met fietsen, kunnen zij in het verkeer in de problemen komen. Ook wanneer ze na de basisschool ineens wel naar de de middelbare school moeten fietsen, komen ze in de problemen.

Voordelen onderschat

Volgens VVN worden de voordelen van fietsen voor kinderen vaak onderschat. „Deelnemen aan schooluitjes, zelfstandig de wijk uit kunnen om (letterlijk) je horizon te verbreden, naar sport en vriendjes kunnen gaan, het zijn allemaal zaken die kinderen meer kansen bieden op een goede ontwikkeling", zegt José de Jong van VVN.

De organisatie ziet dat steeds vaker niet alle kinderen mee kunnen doen aan het praktisch Verkeersexamen. Ze hebben te weinig ervaring om de toets te halen, of ze hebben niet eens een fiets.

'Kinderen kunnen steeds vaker niet goed fietsen'
Fietsexamen. Foto: ANP.

90 procent van alle basisscholen doet mee aan de theoretische deel van het examen, maar 80 procent voert ook het praktische deel uit. En dat is volgens VVN te laag.

Om erachter te komen hoe groot het ’fietsprobleem’ is, gaat VVN hier komend jaar onderzoek naar doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kinderen kunnen steeds vaker niet (goed) fietsen’
Sluiten