Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 25 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Je gaat ook naar seksshops voor een stukje advies’

„We hebben allemaal nieuwe spullen binnengekregen, dus vandaag heb ik het erg druk.” Medewerker Rocco de Jager zit zoals wel vaker in zijn zwarte werkoverhemd de schappen van erotiekwinkel Miranda XXL in Utrecht te vullen. Hij herkent zich niet in het beeld dat seksshops als Miranda terrein verliezen aan online winkels. Volgens De Jager gaan de zaken nog altijd goed.

„Er komen hier veel mensen van allerlei groepen”, zegt de kale, gebrilde man tegen Metro. „Je ziet hier mensen van 18 en er komen ook senioren in de winkel. Hoewel ik wel moet zeggen dat het aantal jongeren steeds meer toeneemt.”

Welkom

Woensdag kwam de NOS met het bericht dat de handel van seksshops naar online winkels verhuist. De Jager denkt zelf dat dat wel meevalt: „Mensen komen hier ook voor een stukje advies. Als je iets online bestelt, heb je eigenlijk geen flauw idee hoe het er echt uitziet. Daarnaast is het als verkoper je taak om mensen op hun gemak te stellen, want je praat toch over een best wel intiem onderwerp. Soms komen hier heel verlegen mensen binnen, die moeten eerst even wennen en als verkoper moet je zorgen dat zij zich welkom voelen.”

Die verlegenheid snapt de 33-jarige klant Dianne (niet haar echte naam) wel. Zij is voor het eerst in de seksshop: „Straks kom je nog een bekende tegen. Maar nu ik eenmaal binnen ben geweest, voel ik wel minder schaamte. Mijn vriendinnen hebben me hiertoe aangezet, misschien ga ik een keertje met hen samen”, zegt ze vrolijk.

Jongeren

Volgens De Jager neemt de verlegenheid bij klanten wel af. Dat komt vooral doordat er steeds meer jongeren komen: „Soms komen er gewoon vriendengroepen van vier meiden of vier jongens naar de winkel. Die jongeren zijn vaak mondiger, weten precies wat ze willen. Ze komen hier natuurlijk vaak ook omdat ze nieuwsgierig zijn en om te lachen. Dat mag natuurlijk: lol is niet verboden en bij erotiek gaat het om plezier. Maar ze kopen ook vaak genoeg wat.”

‘Je gaat ook naar seksshops voor een stukje advies’
Sexshop De Dom. / Imre Himmelbauer

Rini Kersten is medewerker van Sexshop de Dom in Utrecht. Ook hij ziet de online winkels echt als een ander soort ervaring: „Mensen mogen de artikelen hier met onze hulp uit het cellofaan halen. Zo kun je voelen hoe groot iets is, hoe het vibreert, hoe luidruchtig het is, dat soort eigenschappen. Dat kan bij internet allemaal niet. En veel mensen willen ook gewoon niet dat het via de post komt, omdat ze met andere mensen wonen.”

Bovendien heeft Sexshop de Dom op bepaalde vlakken nog wat extra’s te bieden. „Wij zijn ten eerste een van de enige winkels in Utrecht die nog boekjes heeft. Daar komen best wat mensen speciaal voor. En wij hebben boven privéruimtes, daar kun je voor 12 euro een film uit de winkel bekijken. Daar vind je ook kranen en handdoeken om naderhand achter je op te ruimen. Mensen zijn daar over het algemeen heel netjes in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.