Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Haaien gespot dichtbij de Spaanse stranden

In het water bij de populaire Spaanse vakantiestad Alicante zijn in korte tijd meerdere grote haaien gezien die zich goed vermaken dichtbij de kust. Waarschijnlijk gaat het in alle gevallen om een blauwe haai. Die zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen maar kunnen natuurlijk wel bijten.

Dat bijten doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen. De dieren van bijna twee meter lang worden niet vaak zo dicht bij de kust gezien, schrijft het AD. Ze komen daar alleen als ze gedesoriënteerd of ziek zijn of als ze even willen uitrusten. Om zuurstof binnen te krijgen, moeten haaien namelijk bewegen. Daardoor kunnen ze aan de kust in de onrustige branding makkelijker aan zuurstof komen. Hoeven ze zelf minder te doen, slimme dieren.

Kustwacht

Maar het feit dat ze even bijkomen, de weg kwijt zijn of zich niet lekker voelen doet de kustwacht wel opschrikken. Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat de haai geprikkeld raakt en een zee-aanbidder tussen zijn tanden neemt. Daarom wordt er gewaarschuwd voor de dieren. In de zomer van 2016 belandde een man in het ziekenhuis na een ontmoeting met zo’n blauwe haai.

De 40-jarige man werd in de buurt van Alicante in zijn hand gebeten en had meerdere hechtingen nodig. De kustwacht hees meteen de rode vlag, waarop iedereen het water verliet. Toen de haai weer terug was naar open zee en de waarschuwingsvlag verdween, durfden toch maar weinig mensen terug het water in.

Mallorca

In 2017 nam een haai een kijkje bij de stranden van Palma de Mallorca, waar hij veel badgangers het water uit joeg maar ook rustig langs anderen zwom. Niemand raakte gewond en het dier keerde terug naar open zee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.