Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 apr 2018

Graf met 140 geofferde kinderen gevonden in Peru

In Peru hebben archeologen een gigantisch kindergraf gevonden, dat schrijven de onderzoekers zelf in National Geographic. Het graf stamt uit de vijftiende eeuw en er lagen meer dan 140 skeletten.

Naast de kinderen die tussen de 5 en 11 jaar oud waren, werden er ook nog eens de beenderen van zeker tweehonderd jonge lama’s gevonden. Ze zouden zijn geofferd door de Chimú, voorlopers van de Inca’s, ergens rond 1450. De kinderen lagen richting de zee, de lama’s meer landinwaarts.

Hart eruit

Het offeren is niet op zachtaardige wijze verlopen. Op de botten zijn sporen van messen teruggevonden. Ze vermoeden dat door het middenrif open te snijden ze het hart eruit konden halen. Waarom het hart eruit moest, dat is niet duidelijk.

Een redenatie voor het kindergraf hebben de onderzoekers wel. Het land zou getroffen zijn door noodweer, waarna de kinderen aan de maangod werden geofferd. Afgaande op de bodem waren er zware regenval en overstromingen geweest in het normaal droge gebied.

Grote invloed

„Die negatieve klimaatveranderingen zullen van invloed zijn geweest op de politiek, de economie en misschien zelfs de ideologie van de Chimú", zegt onderzoeker Gabriel Prieto. „Met het offer zullen ze dat hebben willen tegengaan."

„Mensen offerden vaak datgene wat hen het meest dierbaar was", zo verklaart zijn Amerikaanse collega John Verano. „Er zal een crisis zijn geweest waardoor ze meenden dit te moeten doen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Graf met 140 geofferde kinderen gevonden in Peru
Sluiten