Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Feest: we krijgen juist steeds meer strand

Fan van een dagje strand? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kan op steeds meer plekken terecht, want wereldwijd komt er steeds meer strand bij.

In tegenstelling tot wat lang werd gedacht, komt er juist meer strand bij dan dat er verdwijnt. Dat blijkt uit onderzoek van waterinstituut Deltares en TU Delft dat vrijdag is gepubliceerd in Nature Scientific Report. Jarenlang bestond het beeld dat zandstranden krimpen. Onderzoekers bewijzen nu het tegendeel nadat ze 35 jaar lang 50.000 stranden hebben geanalyseerd.

Verrassend

De uitkomsten zijn verrassend, zegt onderzoeker Arjen Luijendijk. Voornaamste reden voor de groei zijn het onderhoud en zandopspuiting zoals in Nederland en Dubai. Daarnaast komt er veel zand uit de mijnbouw op het strand terecht, bijvoorbeeld in Namibië. Daar groeit het strand met maar liefst acht meter per jaar.

Nederland staat in de top 10 van aangroei van strand. Enerzijds door de opspuitingen, anderzijds door de Zandmotor tussen Ter Heijde en Kijkduin. Via deze kunstmatige zandbank wordt het zand door zee over de Nederlandse kust verspreid.

Teruglopende stranden

Stranden in het Amerikaanse Louisiana en Texas hebben het wel moeilijk. Hier lopen de kusten soms met maar liefst 15 meter per jaar terug. In Louisiana komt dit vanwege de Mississippi waar de zandaanvoer door afdammingen sterk is afgenomen. In Texas komt dat door grondwateronttrekking door de snelle groei van Houston.

In totaal bestaat 31 procent van de totale kustlijn in de wereld uit zandstrand, hebben de onderzoekers op basis van 1,9 miljoen satellietbeelden berekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.