Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 22 apr 2018

‘Er is juist genoeg werk voor acteurs’

Het advies om de mbo-opleiding Artiest te beëindigen heeft niet alleen de scholen zelf verrast, ook de sector is verbaasd. ‘Er is juist genoeg werk.’

Het advies dat een onafhankelijke onderzoekscommissie vorige week uitbracht over de mbo-opleiding Artiest loog er niet om. Stop er maar mee, schreef dit CMMBO aan het ministerie van Onderwijs. De voornaamste reden? Te weinig zicht op een baan. De scholen reageerden verbijsterd, maar ook de sector vindt het advies op z’n minst bijzonder. Want, zo zeggen de producenten van entertainment op onder meer een aantal grote Nederlandse pretparken: er is juist genoeg werk voor acteurs. De vraag is of de kwaliteit van de opleidingen wel goed genoeg is.

‘Genoeg werk’

,,Ik viel van mijn stoel”, zegt Marjolein Smids van Aniba Productions, producent van onder meer voorstellingen en entertainment in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en Vakantie- en Attractiepark Slagharen. ,,Als ik zie hoeveel oproepen wij plaatsen voor entertainers en hoe hard we ook roepen om acteurs, de hoeveelheid reacties valt enorm tegen.”

Bij een andere producent, Van Hoorne Entertainment, valt niet zozeer het aantal mensen dat auditie wil komen doen tegen, maar vooral het niveau van de artiesten. ,,Wij zien veel mensen van de opleidingen komen waarbij de aansluiting met het werkveld mist. Ik snap wel hoe dat komt, want opleidingen krijgen geld per student die ze binnenhalen en een diploma haalt en dus laten ze er ook mensen doorheen gaan waarvan ze zelf waarschijnlijk ook wel inzien dat het heel moeilijk wordt om in het werkveld terecht te komen. Een logisch gevolg van de richtlijnen die de overheid stelt aan deze opleidingen.”, zegt creatief directeur Koen Iking.

Het aantal mbo-opleidingen tot Artiest (zang, dans, musical) heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Het aantal opleidingen is met 65 procent gegroeid naar 20 scholen die het aanbieden. Het aantal banen in de sector steeg echter maar met een paar procent. Afgelopen jaar slaagde 70 procent van studenten voor de opleiding en gaven ze de studie een 7,6. Dat blijkt uit cijfers van beroepeninbeeld.nl.

Halleluja-status

Wat volgens beide producenten ook meespeelt is het onjuiste imago dat er aan het vak artiest kleeft. ,,Door tv-programma’s als Op Zoek Naar… heeft het vak een Halleluja-status gekregen, maar het is echt een ambacht waarvoor je heel hard moet werken. We zien dat maar weinig mensen een overtuigende ambitie hebben en bereid zijn om onderaan de ladder te beginnen en zo naar boven te klimmen”, aldus Iking van Van Hoorne.

Smids van Aniba herkent dat ook: ,,Ze staan niet te dringen. Perceptie over werken in een attractiepark is een beetje alsof je als gerenommeerd theateracteur in GTST gaat spelen. Maar ja, we kunnen niet allemaal in het Beatrix-theater staan.” Smid wil benadrukken dat de breedte van het vak juist zo leuk is: van mascotte tot leading personage in shows. Ja, ze zoeken ook mensen die in die mascottepakken door pretparken lopen, ‘maar daar gaat ook een heel traject aan vooraf. Het is echt niet zo van ‘ga dat pak maar in en doe maar leuk’. Ook de shows zijn groot. ,,We werken met goede scripts, repeteren, trainen. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden en ook vaste dienstverbanden. Het is ook lang niet allemaal seizoenswerk.”

Oplossing

Minder opleidingen gaat het probleem dus niet oplossen, denkt zowel Smids als Iking. ,,Maar de kwaliteit moet wel beter”, besluit Iking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Er is juist genoeg werk voor acteurs’
Sluiten