Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Coalitie gaat ‘sleepwet’ wijzigen na referendum

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet. Dat melden bronnen rond de coalitie aan het ANP. Zij komen hiermee tegemoet aan de uitslag van het raadgevende referendum dat tegelijkertijd werd gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen.

De Wet op de Inlichtingen -en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee punten. Ten eerste wordt de zogenaamde ‘sleepnetfunctie’ ingeperkt. Met dit ‘sleepnet’ zou de data van een hele wijk kunnen worden geïnspecteerd, wanneer er een verdachte in de betreffende wijk verblijft.

De wijziging is volgens bronnen in Den Haag tevens van kracht op de mate waarin de data met buitenlandse geheime diensten mag worden gedeeld. Dit mogen alleen nog maar ‘bevriende’ diensten zijn die er ‘dezelfde democratische waarden als Nederland’ op nahouden.

Aanpassingen

Deze wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag. Premier Mark Rutte zei na afloop ,,snel een besluit te kunnen nemen".

De Wiv is vooral een gevoelig onderwerp voor D66. Die partij was tegen de wet voordat ze toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren.

Coalitiepartij D66 drong aan op deze wijzigingen. Die partij was tegen de wet voordat ze toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren.

Buma wilde die uitspraak na het referendum niet herhalen. Hij zei toen dat het aan het kabinet was ,,om te beslissen wat het gaat doen". Oppositiepartijen riepen na het bekend worden van de uitslag van de volksraadpleging om aanpassing van de Wiv.

Referendum

Tijdens het raadgevende referendum in maart stemde een nipte meerderheid van ongeveer 49,5 procent tegen de Wet inlichtingen en veiligheid. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Volgens tegenstanders ging de Wiv veel te ver op het gebied van bevoegdheden. Onder meer beroepsgroepen als artsen, advocaten en ICT-experts en het College van de Rechten van de Mens, Amnesty International en de Raad van State uitten hun bezwaren tegen de ‘sleepwet’.

Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Het referendum over de Wiv was het tweede raadgevende referendum in Nederland. Het eerste ging over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Ook dat werd gewonnen door de tegenstanders. Het kabinet kwam toen met een bijlage bij de wet om aan de grootste bezwaren van de nee-stemmers tegemoet te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coalitie gaat ‘sleepwet’ wijzigen na referendum
Sluiten