Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Amerikaan (68) zat jarenlang onterecht vast

Het is de nachtmerrie van velen: veroordeeld worden voor iets wat je niet gedaan hebt. Het overkwam Vincente Benavides (68) uit de Amerikaanse staat Californië. Hij zat bijna 25 jaar gevangen voor het verkrachten en vermoorden van een 2-jarig meisje en zou zelfs de doodstraf krijgen. Nu blijkt het bewijsmateriaal niet te kloppen.

Mysterieus ongeval

Op 17 november 1991 was Benavides aan het oppassen op de 2-jarige dochter van zijn vriendin toen het meisje plotseling weg was. Hij was haar uit het oog verloren en vond haar later gewond buiten, verklaarde hij aan de politie. Hij bracht haar naar het ziekenhuis, maar daar overleed ze helaas een week later.

Ter dood veroordeeld

Een forensisch patholoog stelde dat het meisje aan verwondingen die wezen op seksueel misbruik was gestorven. Verscheidene dokters bevestigden later in het proces tegen Banavides dat de verwondingen inderdaad het gevolg waren van aanranding. Het resulteerde in een aanhouding, waarna hij ter dood werd veroordeeld voor verkrachting en moord.

Geen bewijs

Nu is daar opeens die ommekeer: ruim 25 jaar later trekken bijna alle artsen hun verklaring terug. Ze hadden het volledige medische dossier van het meisje helemaal niet gezien, waarin stond dat er geen bewijs was van misbruik toen het meisje in het ziekenhuis arriveerde.  De beschadigen aan het geslachtsdeel van het meisje zouden zijn veroorzaakt door de behandeling in het ziekenhuis.

Aanrijding met auto

Hoe het meisje dan wel om het leven is gekomen? De artsen achten het inmiddels waarschijnlijker dat ze is overleden door een aanrijding met een auto. Eergisteren mocht Benavides, die inmiddels 68 jaar oud is, de gevangenis verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.