Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

85 mensen gewaarschuwd na neuzen in dossier Barbie

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven, omdat ze onrechtmatig het dossier hebben bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Als ze nog eens de fout ingaan, worden ze op staande voet ontslagen. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Aangezien dit voor alle betrokkenen de eerste waarschuwing is, vallen nu geen ontslagen.

De medewerkers hadden „geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt", zegt het ziekenhuis na intern onderzoek. Begin deze maand werd al bekend dat het waarschijnlijk om tientallen medewerkers ging. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek. De Patiëntenfederatie sprak van een „cultuurprobleem".

Strenger

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, maakt het ziekenhuis de procedures nog strenger. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen en gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd. Ook moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

Alle medewerkers krijgen een brief waarin nog eens het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy wordt benadrukt. Tijdens werkoverleg en introductiebijeenkomsten komt er ook meer aandacht voor deze onderwerpen. Patiënten kunnen er daarnaast zelf voor kiezen hun persoonlijke gegevens extra af te schermen voor medewerkers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.