Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 mrt 2018 / 15:55 uur

Zimbabwe klaagt over te kleine Chinese condooms

De Zimbabwaanse minister van Volksgezondheid wil graag de strijd aangaan tegen HIV. Om de epidemie aan banden te leggen, verstrekt de regering condooms. Deze condooms komen uit China en zijn volgens de minister te klein voor de Zimbabwaanse heren. Een Chinese fabrikant neemt de klachten serieus en overweegt nu om haar voorbehoedsmiddelen voortaan in verschillende formaten aan te bieden. Dit meldt de South China Morning Post.

Ook in Nederland wordt veilig vrijen gepromoot ©ANP

One size fits all?

Minister van Volksgezondheid David Parirenyatwa deed deze uitspraken tijdens een bijeenkomst die het voorkomen van HIV/Aids promoot. „Het Zuiden van het Afrikaanse continent heeft de meeste HIV-besmette personen en daarom promoten wij nu het gebruik van condooms. Omdat ons land zelf geen condooms produceert, worden deze geïmporteerd uit China. Sommige mannen klagen echter over het formaat van de rubbertjes. Deze zou voor veel Zimbabwanen te kort en te smal zijn", aldus de Zimbabwaanse minister. Hij riep ondernemers in zijn land ook op om zelf comfortabelere condooms te produceren.

Zhao Chuan, de directeur van condoomfabrikant Beijing Daxiang and His Friends Technology Co, vertelde aan de South-China Morning Post dat zijn bedrijf voornemens is om tegemoet te komen aan de wens van de minister. „Als de vraag naar verschillende formaten – zoals in Zimbabwe – stijgt dan moeten wij daarop anticiperen. We zijn begonnen met het verzamelen van gegevens van onze gebruikers om te kijken of het in de toekomst mogelijk is om condooms in verschillende formaten aan te kunnen bieden.”

Anticonceptie tegen HIV

Zimbabwe is een van de landen met het hoogste aantal seropositieve personen. Ongeveer 13,5 procent van de volwassenen in dat land is geïnfecteerd met het virus. Het gebruik van condooms wordt gezien als een effectieve en goedkope manier om de verspreiding van het virus te beperken. Adequate anticonceptie is een prioriteit geworden in het land aan de oostkust van Afrika. Zimbabwe is in de afgelopen jaren een van de vijf grootste importeurs van condooms van de wereld geworden.

China is, zoals wel met meer artikelen, de grootste producent van condooms. Het land heeft rond de 300 condoomfabrieken en samen produceren deze rond de 3 miljard lustrubbers per jaar.

De wetenschap bevestigt de klachten van de minister. Afrikaanse landen staan hoog op de lijstjes met de grootste gemiddelde penislengte in erecte toestand. Aziatische mannen zijn gemiddeld juist kleiner bedeeld dan het mondiale moyenne. En voor de heren die net dat stukje zelfbevestiging nodig hebben en zich nu iets afvragen; ja, Nederland scoort bovengemiddeld hoog in deze ranglijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zimbabwe klaagt over te kleine Chinese condooms
Sluiten