Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 3 mrt 2018 / 09:44 uur

Staatssecretaris Knops wil tradities beschermen

Volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties krijgen tegenstanders van Zwarte Piet een te groot podium. Tradities verdienen meer bescherming.

Knops spreekt zich stevig uit tegen mensen die bepaalde tradities in de ban willen doen. Naast de anti-Zwarte Pietdemonstranten, heeft hij het over tegenstanders van cowboys-en-indianen-feesten en mensen die straatnamen die refereren naar het kolonialistische verleden van Nederland willen wijzigen.

Geschiedenis tipp-exen

„Maar waar hebben we het over? Willen we nou de geschiedenis gaan tipp-exen? Willen we gaan ontkennen waar we vandaan komen? Het draagt alleen maar bij aan verdeeldheid”, zegt de CDA-politicus in gesprek met De Telegraaf.

Het kwam nog niet eerder voor dat een politicus zich zo duidelijk uitspreekt over deze gevoelige kwestie. „Als je geen tegengeluid laat horen, ik doe dat nu wel, relativeer je alles stuk”, is Knops van mening.

Ook zegt de staatssecretaris dat de discussies over zaken als Zwarte Piet en de Coentunnel voornamelijk voorkomen in de randstedelijke gebieden. Hij zegt dat er in bijvoorbeeld Enschede, Zeeland en Brabant een andere houding heerst. „Er is daar veel meer gevoel voor traditie of cultuur.

Knops is het niet eens met premier Rutte die een paar jaar geleden zei dat Zwarte Piet geen zaak van de politiek is. „Je kunt niet altijd blijven zeggen: ’nou, het is iets van de samenleving’. (…) Nou ja, in eerste instantie zou dat goed zijn. Maar ik zie dat het niet ophoudt. Het gaat maar door."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staatssecretaris Knops wil tradities beschermen
Sluiten