Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Sekte-aanhangers actief in gemeentebestuur

Verschillende gemeentebesturen zijn geïndoctrineerd door een Scientology-achtige sekte. NRC onthulde vrijdag dat in elk geval drie interim-gemeentesecretarissen een Avatar-achtergrond hebben. De krant sprak Han Bekkers, op dit moment interim-gemeentesecretaris in het Limburgse Leudal.

Topambtenaar

Als gediplomeerde ‘wizard’ moet Bekkers zielen van overledenen uitdrijven, de toekomst voorspellen en mensen manipuleren. Het gedachtegoed van Avatar, een stroming uit het Amerikaanse Orlando, wordt op deze manier verspreid. Bekkers bekleedde de afgelopen twintig jaar hoge posities binnen verschillende gemeenten. Hij is voormalig topambtenaar in Den Haag en was de baas van ambtenaren in Dordrecht, Nijmegen, Haarlemmermeer, Haaksbergen, Landgraaf, Heerlen, Leiden en Amersfoort.

Ideeën vinden hun weg

Bekkers heeft niet verteld dat hij de Avatar-beweging aanhangt. „Natuurlijk niet. Waarom zou ik dat vertellen? Op mijn cv staat dat ik een cursus deed. Ik heb Avatar gedaan, nou en?”, zegt hij tegen NRC. Toch vinden de ideeën, zo schrijft de krant, hun weg binnen het openbaar bestuur in Nederland. Bekkers begeleidt als interim-manager organisaties die niet goed werken en doet dat vooral binnen gemeenten. Ook topambtenaar uit Heerlen Dorthe Schipperheijn en ex-ambtenaar Coen Aalders zijn Avatar-wizards.

Cursussen

Verschillende ambtenaren worden door Bekkers en Schipperheijn naar cursussen gestuurd waar het Avatar-gedachtengoed wordt gepropageerd. Jac ‘t Hart moest van Schipperheijn zo’n cursus volgen. De gemeente betaalde enkele duizenden euro’s voor de cursus. „Ik vond de sfeer akelig”, zegt ‘t Hart tegen NRC. Vooral als Avatars zielen uit overledenen komen halen. „Het was een ritueel, aan het einde van de week. Ik moest in een halfdonkere hotelkamer op een bed liggen. Twee vrouwen, belangrijke Avatars, kwamen een kwartier lang spreuken opzeggen. Toen wist ik: dit is een sekte.”

Ontwikkelingstrainingen

Avatar is een stroming die is opgericht door Harry Palmer, voormalig manager van het Scientology-kantoor. Achter Avatar zit het bedrijf Star’s Edge. Met dat bedrijf verkoopt Palmer peperdure cursussen en ontwikkelingstrainingen. Palmer beweert dat je met zijn cursussen je eigen werkelijkheid kunt creëren en lichamelijke kwalen kunt verhelpen. Ook beweert Palmer dat onze planeet is gekoloniseerd is door buitenaardse wezens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.