Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 mrt 2018 / 12:45 uur

Atheïst verwijderd uit tv-show: Zoek psychische hulp

Mohammad Hashem dacht op de Egyptische tv-zender Alhadath Alyoum in discussie te mogen gaan met plaatsvervangend sjeik Al-Azhar Mahmoud Ashour. Maar toen Hashem zich liet ontvallen atheïst te zijn, werd de discussie razendsnel afgekapt en uiteindelijk werd hij zelfs uit de tv-studio verwijderd.

Geen wetenschappelijk

Als Hashem uitlegt dat hij atheïst is en wat dat betekent, gaat het nog even goed. Vervolgens stelt hij dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van God en direct wordt hij volop aangevallen door Ashour, maar vooral tv-host Mahmoud Abd Al-Halim schiet uit zijn slof. „Hoe kan je dat nou zeggen? Wie heeft jou gecreëerd? Wie zorgt ervoor dat je als mens kan bestaan?"

Hashem probeert vervolgens uit te leggen dat er verschillende theorieën zijn – waaronder die over de creërende God – en laat daarbij de Engelse term ‘big bang’ vallen. Per direct wordt hij gesommeerd om louter in het Arabisch te spreken. „Je bent in Egypte. Gebruik geen dure woorden zonder goede reden."

Alleen maar onzin

Al-Halim verklaart vervolgens dat Hashem verward en onbetrouwbaar is. „Je ontkent het bestaan van God en je wijst onze religie en principes af. Je komt hier om over een bepaald idee te praten, maar je hebt ons helemaal niets te bieden. Je geeft ons atheïsme, je geeft ons onzin. Het spijt me, maar je kan niet in deze uitzending blijven, omdat we niet zulke destructieve ideeën willen verspreiden. Je hebt nog niet een zinnig woord uitgebracht."

Ook Ashour is vol verbazing over de jongeman tegenover hem. „Je hebt een psychiatrische behandeling nodig", zo stelt hij. „Veel jonge mensen kampen deze dagen met mentale ziekten." Hij krijgt hierbij bijval van Al-Halim. „Ik adviseer je om de studio te verlaten en per direct een psychiatrische inrichting te bezoeken." Deze presentator maakt nog een paar zijn excuses, waarna de show richting de reclame gaat en Hashem verwijderd wordt uit de studio.

Celstraf

Dat atheïsten in Egypte zwaar in de minderheid zijn en hard worden aangepakt, is algemeen bekend. In 2015 waren er meerdere atheïsten, die in de cel werden gegooid. Dit was volgens het beeld van de regering geoorloofd, want die had een jaar ervoor aangekondigd om ‘intellectuele plagen’ zoals het atheïsme aan te pakken. Alleen christenen, moslims en joden hebben de vrijheid om hun geloof te ‘praktiseren’.

NB. De desbetreffende uitzending vond al een kleine maand geleden plaats, maar de beelden kwamen deze week pas buiten Egypte op het internet. De vertaling van het Arabisch naar het Egyptisch is gedaan door het Middle East Media Research Institute (MEMRI). 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Atheïst verwijderd uit tv-show: Zoek psychische hulp
Sluiten