Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Proberen? Deze week even geen vlees of vis

Zin om jezelf eens uit te dagen met een experiment? Doe dan vanaf morgen mee aan de campagneweek van blogger Isabel Boerdam. Zij bedacht de Nationale Week Zonder Vlees.

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Het is beter om te kiezen voor een eetpatroon waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische of plantaardige gerechten. Dat is niet alleen gezond voor je lijf, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Om de vlees- en visloze manier van eten te promoten bedacht vegetarische blogger Isabel Boerdam de Nationale Week Zonder Vlees.

Steun van grote merken

Van 5 tot en met 11 maart vindt deze campagneweek voor het eerst plaats. Om het vlees- en visloze eetpatroon te promoten heeft Boerdam de steun van 53 bedrijven, waaronder grote supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Aldi en voedselmerken als Becel, Bolletje, Bonduelle, HAK, Heinz, Honig en Iglo.

„Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu", vindt ‘hippe vegetariër’ Boerdam. Ze hoopt dat de campagneweek het voor iedereen wat makkelijker maakt om „zijn weg te vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.”

Op de website weekzondervlees.nl somt ze de milieueffecten op. „Met een dag zonder vlees bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. En je bespaart 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van het dagelijkse portie vlees."

Speciale menu’s

Tegelijkertijd met de vleesloze week vindt in samenwerking met de Vegetariërsbond de Vegetarische Restaurantweek plaats. Die bestond al sinds 2011 en werd tot nu toe vier keer georganiseerd. In samenwerking met Boerdam is de week nieuw leven in geblazen. Lunchrooms, cafés, restaurants en zelfs sommige snackbars presenteren vlees- en visloze gerechten of complete menu’s tegen een speciale prijs. Doe jij mee deze week? We horen je ervaringen graag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Proberen? Deze week even geen vlees of vis
Sluiten