Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 13 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Op vakantie in Turkije: ‘Je merkt niks van onrust’

Nederlandse toeristen gaan massaal weer op vakanties naar landen als Turkije en Egypte, zo blijkt uit cijfers van reisorganisaties. Ook het toerisme naar Tunesië begint weer langzaamaan op gang te komen. Het toerisme in de landen heeft een zware dobber gehad van terrorisme en politieke onrust, maar als we de cijfers mogen geloven trekken de Nederlandse toeristen zich daar steeds minder meer van aan.

Groot aanbod en scherpe prijs

Uit de cijfers die het AD heeft opgevraagd bij reisorganisaties is gebleken dat vooral reizen naar Turkije weer vaak worden geboekt, ondanks dat het Ministerie van Buitenlandse zaken nog steeds spreekt over een risicovolle situatie. In januari zag de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) het aantal boekingen voor Turkije met 90 procent toenemen. Reisorganisatie Corendon sprak van een stijging van maar liefst 137 procent.

Dat is wel eens anders geweest. Na terroristische aanslagen en de mislukte staatsgreep was het land nog maar weinig in trek bij Nederlandse toeristen. Toch bleef een deel van de toeristen wel op Turkije vliegen volgens Petra Kok, manager communicatie van TUI. „Het aantal toeristen halveerde wel, maar ook in tijden van politieke onrust en terrorisme stond Turkije nog op de derde plek van meest bezochte vakantielanden.”

Ze legt uit dat het grootste deel van Turkije ook geen negatief reisadvies heeft gehad. „Er zijn zeker delen waar je niet naar toe moet reizen, de grens met Syrië bijvoorbeeld. Daarheen bieden reisorganisaties dan ook geen reizen aan. Maar Turkije is zo groot dat er ook nog voldoende plekken zijn waar je prima op vakantie kan”, zegt Kok.

Geen moment onveilig gevoeld

Afgelopen voorjaarsvakantie nam Meintje (20) met haar moeder de proef op de som, voor een paar dagen gingen ze naar Istanbul. „We zouden twee jaar geleden al gaan maar toen hadden er net aanslagen plaatsgevonden; het was toen niet verstandig om naar Istanbul te gaan. Nu wordt er bij het reisadvies wel gezegd dat je op moet letten, maar dat moet je ook als je naar Amsterdam gaat.” Op een dubbele check bij het vliegveld en wat veiligheidsmaatregelen bij enkele bezienswaardigheden na, hebben zij en haar moeder in Turkije niets gemerkt. „Ik heb me geen moment onveilig gevoeld”, zegt ze.

Ook Danielle (26) heeft een vakantie geboekt naar Turkije. Samen met haar vriend en dochtertje gaat ze in mei naar het Turkse Alanya. „Ik ben er al vaker geweest, ik heb totaal niet het beeld van een onveilig land als ik aan Turkije denk. Mijn vriend wel, maar toen ik hem liet zien dat we op voldoende afstand zitten van de grens met Syrië, maakte hij zich er ook niet meer druk om.”

Egypte is een zonzekere winterbestemming

Ook het aantal boekingen naar Egypte neemt weer toe ondanks de politieke onrust. Bij Corendon verdubbelt het aantal vakanties naar Egypte en ook TUI ziet de populariteit toenemen. Een van die reizigers was de 25-jarige Rebecca. Zij vloog afgelopen kerst naar Egypte, naar Marsa Alam, en verbleef daar in een resort waar ze kon duiken en kon kitesurfen. „Ik heb echt helemaal niets gemerkt. Als je het nieuws niet hebt gevolgd dan zou je niet weten wat zich daar soms afspeelt.” Zelf is ze niet bang aangelegd, maar ze merkte wel dat familie en vrienden haar keuze voor Egypte niet helemaal begrepen. „Ergens snap ik dat wel, maar dat is het beeld dat thuisblijvers hebben door de media. Eenmaal daar zie je ook dat je in het toeristische gedeelte gewoon je gang kunt gaan.”

Kok bevestigt dat: „Op de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam is TUI altijd blijven vliegen omdat dat ook niet is afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” Wel zijn de reizen naar Sharm el Sheikh een tijdje uit het aanbod geweest, maar sinds afgelopen zomer bieden reisorganisaties ook die reizen weer aan. „Die reizen worden veel geboekt omdat Egypte een welgekozen winterbestemming is omdat het niet zo lang vliegen is en het er nog altijd mooi weer is. Je ziet toch dat mensen dat als doorslaggevend ervaren.”

Foto: ANP

Kort geheugen en lage prijzen

De ANVR meldt dat ook het toerisme naar Tunesië beetje bij beetje weer op gang komt. Volgens Kok heeft dat wat langer de tijd nodig omdat na de aanslagen in 2015, waar toeristen het slachtoffer van zijn geworden, reizen naar Tunesië werd afgeraden. Er werden ook geen reizen aangeboden. Afgelopen zomer is het negatieve reisverbod opgeheven voor de kuststreek van Tunesië.

Zijn wij Nederlanders dan zo goed van vertrouwen of heeft het een andere oorzaak dat we massaal weer vakanties boeken naar Turkije, Egypte en Tunesië? Jos van der Sterren, directeur van de Academie voor Toerisme, legt uit in het AD. „Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn. Het geheugen van vakantiegangers is kort en lage prijzen lonken.” Dat kan Petra Kok alleen maar beamen: „De meeste mensen boeken deze vakanties weer gewoon omdat er een groot aanbod is dat scherp geprijsd is, zeker in Turkije.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.