Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Met een hoog kinderstemmetje praten tegen hond werkt

Sommige mensen praten met hun huisdier alsof het een klein kind is. Dan gaat de stem omhoog en klinkt het op zijn zachtst gezegd een beetje infantiel. Toch toont onderzoek aan dat honden beter geneigd zijn om naar iemand te luisteren die hen op deze manier bejegent.

De dieren houden hun aandacht er langer bij en voeren commando’s sneller uit wanneer ze worden aangesproken met een kinderachtig stemmetje. Dit meldt de Huffington Post.

Praat tegen een hond als tegen een kind ©Unsplash, Erica Magugliani

Onderzoek

Onderzoekers van de Britse Universiteit van York kwamen tot de conclusie dat een hoge spreektoon de communicatie tussen hond en mens versterkt. Mensen zijn sowieso geneigd om met een hogere stem te spreken tegen baby’s en kinderen, sommigen kopiëren dit gedrag naar huisdieren.

Hoofdonderzoeker Katie Slocombe licht haar conclusies aan de Britse media toe. „Dat het toepassen van een babystem een positieve invloed heeft op de communicatie tussen volwassenen en kinderen werd al eerder aangetoond. Dit wordt ook wel ‘babygerichte spraak’ genoemd en hier is een speciaal gedeelte van het spraakcentrum in het brein actief. Deze babygerichte spraak lijkt enorm op de ‘hondgerichte spraak’ die we nu hebben onderzocht. En de dieren reageren er positiever op dan wanneer ze met een normale stem worden aangesproken."

Dog GIF - Find & Share on GIPHY

‘Hondgerichte spraak’

Anders dan bij voorgaande experimenten, werd het onderzoek nu uitgevoerd met personen die zich in dezelfde ruimte bevonden als de honden. Eerder werd er gebruik gemaakt van luidsprekers met menselijke taal waarop de honden reageerden. De nieuwe opzet komt voor de viervoeters natuurlijker over en bij het experiment kwam naar boven dat de dieren veel meer aandacht voor de mensen hadden wanneer er in ‘hondgerichte’ spraak werd gecommuniceerd.

De onderzoekers voerden het spraakexperiment uit met dertig volwassen honden. Elk van hen kreeg de gelegenheid om te luisteren naar een persoon die een babystemmetje opzette. Hierbij werden zinnen gebruikt als ‘wat ben jij een brave hond!’ of ‘zullen we gaan wandelen?’. Een controlegroep zette geen gekke stem op en praatte met zijn normale stem tegen de hond over zaken die niet over hem gingen. Hierbij kun je denken aan zinnen als ‘Ik ben gisteravond naar de bioscoop geweest’.

Daarna werden de rollen omgedraaid. De hondgerichte communicatie werd met een normale stem vertolkt, en de boodschap die niks met het dier te maken had werd in een babystem geformuleerd. Wat bleek? Zowel de hondgerichte woorden als de toon waren voor de dieren van belang. De honden reageerden het beste op ‘hondgerichte communicatie met een babystem’.

Mocht jij dus ooit gek aangekeken worden omdat jij met een gekke hoge stem tegen je huisdier praat? De wetenschap staat aan jouw kant! Wel prettig natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.