Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 mrt 2018 / 21:15 uur

Mannelijke anticonceptiepil dichterbij dan gedacht

Anticonceptie lijkt vooral voorbehouden aan het vrouwelijk geslacht. En hoewel er wel gepraat werd over een anticonceptiemiddel voor mannen, leek dit alleen bij praten te blijven. Zondag werd echter bekend dat deze mogelijkheid ineens een stap dichterbij is gekomen.

Volgens de Britse krant The Guardian lijken Amerikaanse onderzoekers een grote stap te hebben genomen richting een anticonceptiepil voor mannen. De mannelijke versie zal net als veel van de vrouwelijke pillen bestaan uit DMAU, oftewel, een combinatie van hormonen.

Obstakels

„Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een mannelijke pil” aldus Stephanie Page, hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Washington in Seattle en senior-onderzoeker van het onderzoek.

Obstakels waar onderzoekers eerder tegenaan liepen, zoals het veroorzaken van een leverontsteking, lijken nu te zijn overwonnen. Wel kwamen de mannen die de pil probeerden wat kilo’s aan, maar volgens Page is dit geen reden voor paniek.

Zin in seks

Honderd mannen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar slikten de pil, en een deel ervan kreeg een placebo. Uit het onderzoek bleek dat bij een merendeel van de mannen de productie van sperma flink omlaag ging, terwijl de zin in seks niet afnam.

„Deze veelbelovende resultaten zijn ongekend in de ontwikkeling van een prototype mannenpil. Uit de langetermijnstudies die in volle gang zijn, moet blijken of de dagelijkse pil inderdaad de productie van mannelijk zaad tegenhoudt.”

Reageer op artikel:
Mannelijke anticonceptiepil dichterbij dan gedacht
Sluiten